View Single Post
Eski 24-10-2010, 00:16   #279
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Bir gün elektronik postanıza evinizin kapısı tarafından mahkemeye verildiğiniz için savcılığa ifade vermeye davet edildiğinizi belirten bir mesaj gelse ne düşünürsünüz? Çok saçma değil mi?

Alıntı:
“... canlı adımlarla dairesinin kapısına doğru ilerledi, tokmağı çevirdi ve sürgüyü çekti. Kapı açılmayı reddetti. “Beş cent lütfen.” Ceplerini karıştırdı. Başka bozukluk yoktu; hiçbir şey yoktu. “Yarın öderim,” dedi kapıya. Tokmağı çevirmeyi tekrar denedi. Ama kapı bir kez daha kilitli kaldı. “Sana ödeyeceğim şeyler,” diye konuştu, “sadece bahşiş niteliğindedir, yani sana bir ödeme yapmak zorunda değilim.” “Ben öyle düşünmüyorum,” dedi kapı. “Bence bu akıllı daireyi alırken imzalamış olduğunuz kontrata bir bakın.” Masanın çekmecesinden kontratı buldu; onu imzaladığından bu yana belgeye bağlı kalmanın yararlı olduğunu yüzlerce kez görmüştü. Belge yeteri kadar açıktı, kapıya yapılan açıp kapama ödemeleri zorunluydu, bahşiş değildi. “Haklı olduğumu gördünüz,” dedi kapı. Durumdan hoşnut ve kendinden son derece emin bir tonda konuşmuştu. Joe Chip, lavabonun yanındaki çekmeceden paslanmaz çelik bir bıçak aldı ve onunla dairesinin para yutan o kilit sisteminin vidalarını düzgün bir şekilde sökmeye başladı. “Seni mahkemeye vereceğim,” dedi kapı, ilk vida yerinden çıkar çıkmaz.”
Philip K. Dick’in Ubik romanından aktaran Tuncer Şengöz, www.sosyonomi.com 'dan alıntı. Bu alıntıyı niye yaptığıma gelince, aşağıdaki sözlere bir kez daha dikkat.

Alıntı:
“Artan nüfusla birlite yiyecek, fiber ve biyoyakıtlara gereksinim arttıkça topraklar üzerindeki baskıyı artırdık. 1950-1960’lı yıllardan itibaren yanlış gübreleme ve gelişen toprak işleme (aşırı sürme) sonucu topraklarımızdaki doğal organik karbonun % 50’sini kaybettiğimiz için, toprakların bizim için ne kadar değerli olduğunu yeni yeni anlamış bulunuyoruz. Oysa geçen sürede topraklarımızda erozyon arttı, toprağın su tutma kapsitesi düştü. Bütün bunlar bize 1950-60 ’lı yıllarda yeşil devrim diye adlandırdığımız literatür tarafından lanse edilen verim artışının sürdürülmesi ve ürün kaybının önlenmesi için kimyasal gübrelemenin önemli olduğu söylemi arkasında gizlenen, toprakların kaybına yol açan bir durumdu. Topraklarımız bugün işlevini gerçekleştiremez duruma düştü. Şimdi “Toprakların Yeryüzünün Yaşayan Örtüsü” olduğunu anlamış bulunuyoruz.”
Yukarıdaki kısa alıntı ise, J. M. Kimble, C. W. Rice, D. Reed, S. Mooney, R. F. Follett, R. Lal tarafından yazılan, Soil Carbon Management, Economic, Environmental and Societal Benefits (Toprak Karbon Yönetimi, Ekonomik, Çevresel ve Toplumsal Yararları) isimli kitaptan alındı ki yazarların hepside Amerika Tarım Bölümü’nde görev yapmış toprak bilimciler ve çeşitli üniversitelerdeki profesörlerden oluşuyor.

Altımızda arabalar biz gaza bastıkça, yokedilen, yakılan, talan edilen ormanların yerine çok katlı kümesler diktikçe ve bankalardan kredi alarak 30 yıllık kontratlara imza attıkça, sonumuz Paskalya Adası’ndaki ormanları patates dikmek ve kano yapmak için yok eden yerlilerin, sonunda birbirlerini yemeye varan yamyamlığına kadar varacak ki bu tarih hiçte uzak değilmiş diye gözüküyor.

Oysa toprakları geri kazanmanın yolu çok basit; topraktan aldığımızı yeniden toprağa vermek. Bütün organik atıkları yeniden kazanmak. Biz bunu başardığımız oranda aşağıda sözü edilen mineral ve mikroorganizmalar zaten doğal akışı içerisindeki aşağıdaki işlevlerini yerine getireceklerdir.

Birincil Derecede Gerekli Mineraller

N/Azot – Bitki gelişmesini teşvik edici
P2O5/Fosfor Oksit – Kök gelişmesini teşvik edici ve çiçeklendirmeyi artırıcı
K2O/Potasyum Oksit – Meyve dolgunluğu ve meyve gelişmesini artırıcı

İkincil Derecede Gerekli Mineraller

MgO/Magnezyum Oksit – Toprak pH’nın stabilizasyonu ve Azot fiksasyonunda bakteriyel etkinliği teşvik edici
CaO/Calsiyum Oksit – Hücre duvarı yapısında ve hücre bölünmesini teşvik edici enzimler
S/Kükürt – Proteinlerin, amino asit ve vitaminlerin bir parçası, toprak solunumunda aktif

İz elementler

B/Bor – Glukoz ve glikoz dönüşümünde aktif
Zn/Çinko – Büyüme hormonlarını teşvik, nişasta oluşumu ve tohum tutmada aktif
Mn/Manganez – Fotosentez sırasında enzim oluşumuna katkı ve azot metabolizma reaksiyonlarında aktif.
Fe/Demir – Fotosentez ve klorofil oluşumunda etkin
Cu/Bakır – Protein ve karbonhidrat oluşumunda metabolitik aktiveteye katkı
Mo/Molibden – Azot fikzasyonunu teşvik edici
Co/Cobalt – Baklagil azot fiksasyonunda ve nodül oluşumunda etkili
Cl/Klor – Kök gelişiminde etkili, enzimlerin oluşmuna katkı

Organik Asitler

Humik Asit – Organik besinler için azot kaynağı
Amino Asit – Bitkiler için organik besin

Bitki Gelişimini Teşvik edici Mikroorganizmalar

Azot Fikse Eden Mikroorganizmalar – (Azotobacter, Filamentous, Rhizobia) Azotun (N2) amonyuma dönüşümünü yaparak azotun bitki için alınabilir biçime dönüştürülmesi.
Lactobacillus Türleri – Organik asit oluşumunda doğal enzimlerin üretilmesi, bitkilerin iz elementleri adsorbsiyonu sırsında biyo regülatör, potasyum bağlayıcı ve antibiyotik üretimi
Fosfor Çözücü Bakteriler - Çözünmez durumdaki fosforun çözünmesi
Mycorrhiza – Besin alımını geliştirici, patojen fungi, bakteri ve nematodlardan koruma
Maya türleri – Vitamin ve büyüme hormmonu üretimi, organik materyalin parçalanması
Aktinomiset Türleri – Antibiyotik salgısı ile hastalılkların önlenmesi
Bacillus Türleri – Bitki koruma ve biyo kontrol
Pseudomonas fluorescent Türleri – Antibiyotik üretimi ve gövde çürüklüğünün önlenmesi
Arthrobacter Türleri – Azot fiksasyonu
Trichoderma Türleri – Kök gelişimini güçlendirici,fusaryuma karşı etki, organik materyalin parçalanması


Name:  Respiration_and_Photosynthesis_Cycle.jpg
Views: 4868
Size:  55.6 KB


Düzenleyen acemi_caylak : 24-10-2010 saat 06:54
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön