Merhaba,
2 yıl önce aldığım ve ilk çiçekleri döküldükten sonra bi daha çiçek açmayan phal.lımla ilgili ne yapabilirim diye araştırırken sitenizi buldum ve üye oldum. Forumun tamamını okumayı bitiremedim ama uzunca bir kısmını okuduktan sonra anladığım kadarı ile phal.lım epey badireler atlatmış benim elimde.Bu kadar direndiğine göre benimde onun için bir şeyler yapmam gerek diye düşündüm. Gerçi farklı çiçekçilerle görüştüm ama onlar ışık alan bir yere koy ve 2-3 günde bir azar azar sula dışında bir şey söylemediler. Defalarca gübre olayını sormama rağmen gerek yok dediler.Neyse ki artık daha detaylı bilgi alabileceğim bir kaynak buldum.
Bu arada okuduklarıma ve gördüğüm fotograflara dayanamayıp yeni bir tane daha aldım. Ama her ikisi ile ilgili yardımınıza ihtiyacım var.
Eski phal.ım
Bunun harcını değiştireceğim. Kızıl çam kabuğu buldum. Torf olarak bauhaus dan orkide torfu aldım ama üzerinde "humus katkılı organik torf" yazıyor. Praecox un bir msj ında hasta bir phal.dan bahsediliyordu ve humuslu torf asla kullanmayın yazıyordu. Humus tüm phal.lar için kullanılması zararlı bir katkı mı yoksa normalde kullanılabilir mi. Cevabınıza göre yeni torf bulmaya çalışacağım.
Saksı 14 cm çapı 16.5 cm ama yapraklar küçük.Kökler iyi görünüyor fakat saksının içinde yeni olana kıyasla daha az kök var gibi. Bu durumda bu saksıda sadece harcını değiştirerek devam mı edeyim yoksa saksı küçültme diye bir şey var mı (hiç okumadım ama)?
Yeni phal.ım
Bu benek botyris olabilir mi?
Sizce yeni phal.ım genel olarak sağlıklı mı?
Bazı köklerde kurumalar var ama kalınca ve ucu yeşil köklerde var. Saksının büyük kısmını kökler kaplamış. Harç olarak çok az üstte kabuk altta torf var gibi duruyor. Sararan 2 tane yaprak var.Sonbaharda sararmalar olabilir diye okumuştum. Acaba bir sağlık problemi mi yoksa normal mi?
Çiçekliyken saksı değişimi önerilmemiş , sizce şu anda saksısını değiştirmeyi gerekli kılan bir problem var mı?Problem yoksa bu çiçekler geçer geçmez saksı değişmeli mi?
Çiçekliyken 2 hafta da bir gübreleyin diye okudum. Gübre olarak Vilmorin aldım. NPK sı 4:5:6 şeklinde ve üzerinde ölçü olarak 2 lt suya 10 ml yazıyor. Bu zaten orkideler için olan gübre. Bunu yinede 1/4 oranında seyrelteyim mi? Yani 2 litre suya 2,5 ml mi olacak?
Üstüste çok fazla sordum biliyorum ama bir taraftan okurken(daha önce yazılanlarda cevaplar varsa diye) bir taraftan da sorular birikti. En azından bir adım atayım istedim daha geç kalmadan. Bu arada okumaya devam ediyorum tabi

)
Yardımlarınızı bekliyorum merakla,çok teşekkürler şimdiden...