View Single Post
Eski 23-10-2010, 16:06   #12
ahmettt
Ağaç Dostu
 
ahmettt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: İstanbul ve Manisa/Köprübaşı
Mesajlar: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kirkbes Mesajı Göster
Merhaba; iki bitki ile de yeterince bilgi edindim.badem daha riskli olsa da hangisi yapılan emeğe daha çok değer, kazanç sağlar tam olarak bunun cevabını alamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.
Bu sorunun basit ve tek bir cevabı yok. Her 2 bitkinin verim eğrileri var, bir fikir vermek adına kullanılabilir. Geleceğe yönelik fiyatları da -en azından göreceli olarak- belirli bir projeksiyona oturtabilir. Ancak yine de yatırımı yapacağınız yerdeki gerçek verim, yaşanacak olası donlar ve zararlılar yüzünden kayıplar bilinemez ve öngörülemez.

Benim okuduğum bir çok kaynak, konuştuğum uzmanlar ve yaptığım analizler sonucu bazı temel tespitlerim:

1. Badem daha kısa sürede verim düzenine giriyor (4. seneden sonra yaklaşık 3kg/ağaç), ceviz daha uzun vadeli ve ideal verimine daha geç ulaşan bir ağaç. (Kısa vadede dönüş için badem avantajlı)

2. Badem daha kalender, daha toleranslı, ceviz özellikle ilk dönemler biraz daha itina gerektiriyor. (Yer, toprak, sulama sıkıntılı ise badem düşünülmeli.)

3. Dönüm başına fidan maliyeti (daha fazla fidan adedi dikildiğinden) bademde daha yüksek.

Bu 2 ağaç da, aynı familyaya ait olup, bakımları birbirine yakın bilgi/beceri gerektirdiğinden, eğer araziniz yeterince büyükse, her 2 ağacı da dikmek, yumurtaları aynı sepete koyamamak adına doğru olabilir.

ahmettt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön