View Single Post
Eski 23-10-2010, 14:27   #7108
SerDag
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2009
sevgili iris41,
ben nasıl çoğalttığımı size açıklayayım. en az 2 yaşındaki bir menekşeden, gelişkin, sert ve sağlıklı bir yaprağı makasla kesin. sapı yaklaşık 3 cm uzunluğunda olmalı ve tek hamlede, hafif eğimli bir şekilde kesmeniz gerekli. sonra, daha önce suladığınız, yumuşattığınız torfa, bir çay kaşığının sapı ile, biraz derince bir çukur açın. unutmayın açtığınız çukur geniş olmayacak, yaprağın sapından biraz geniş olabilir sadece. sapı zedelemeden toprağa sokun. orta kısma, dik duracak şekilde. yaprak saksı kenarlarına değmemeli. yaklaşık 1,5-2 santimi toprağa girmeli. sonra etrafını biraz bastırın, toprağın sokulan kısmı sarmasını sağlayın, bunu toprağı kaşığın sapıya biraz iteleyerek yaprak sapına sürmekle yapabilirsiniz. üstüne bardak filan kapamanıza gerek yok. yaprağın sap dibinden biraz can suyu verin. bundan sonra, toprağı kuru gördükçe az az üstten su verin. 2-3 günde bir. aydınlık bir yerde durması yeterli. yaprağı aydınlık yöne çevrili tutun. 2-3 ay tek yaprak halinde kalacaktır. sonra dibinden yavrulamaya başlar. tutmazsa anında çürür zaten. tutarsa sert ve dik olarak kalacaktır. hafif arkaya yatacak olursa, yaprağın altına yastık görevi görecek bir şey koyun; ben bir deniz kabuğu koymuştum mesela.

SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön