View Single Post
Eski 20-10-2010, 16:49   #142
Savaş
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Giriş Tarihi: 25-03-2009
Sayın nariçi,

epey bir okuma yapınca artık nerede okuduğumu hatırlayamıyorum ama yabancı bir sitede bir yerde okumuştum, bir solucan gübresi üreticisinin tespiti vardı: Solucanların kış soğuklarından veya yaz sıcaklarından değil de açlıktan ölmelerinin daha kolay olduğunu yazıyordu.

Ben balkonumdaki sistemi ilk kurduğumda 15-20 günde bir besin veriyordum. Artık geldiğim noktada 7-8 günde bir besin veriyorum. Solucanlar hızla tüketiyorlar.

Burada öne çıkan bir nokta var. Solucanların hızlı ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri için onlara vereceğimiz besin içeriğinin de mümkün oldukça homojen olması gerek. Ben hen hızlı tüketimi hem de homojen tüketimi sağlamak için şöyle bir çözüm buldum: Yiyecek atıklarını kilitli kapağı olan bir yoğurt kabında biriktiriyorum. Yaklaşık 1 hafta ya da on gün sonunda kap doluyor. Daha sonra kabın içindeki turşu gibi renk değiştirmiş ve biraz da sulanmış olan bu atıkları kıyma makinesinden geçiriyorum. Sonra kıyılmış olan bu yiyecekleri ağzı kapaklı bir bidona boca ediyorum. Bu bidon içine biraz iyice ufatılmış yumurta kabuğu, bir miktar ince dere kumu ve leonardit veya humik asit ekliyorum. Zamanı geldikte bu kaptan bir miktar besin alıp solucanlara veriyorum.

Solucanlar hemen bu besin karşımını hızla ve iştahla tüketiyorlar. Böylece onlara hızla tüketebilecekleri homojen bir besin sunmuş oluyorum. Beslenmede bir gecikme olursa solucanlar zaten yavaş yavaş kaptaki yığının üstüne doğru çıkmaya başlıyorlar.

Saygılarımla!

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön