View Single Post
Eski 18-10-2010, 19:48   #83
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Dogasever,

Ensar'ın eklemiş olduğu resimdeki beyazlık suyun yüksek bir yerden akmasıyla oluşan köpük. Aslında bir önceki mesajımdaki setler yapılıp suyun yüksekten akıtılarak havalandırılması olayına kısa bir açıklama.

Yararlı mikroorganizmaların faaliyet gösterebilmesi için suda en azından 6 mg/l oranında oksijen bulunmalıdır. Suyun normal akışı sırasında havadaki oksijen suda çözünerek bu ortamı sağlar. Hızlı akan suların temiz olmasının nedeni budur. Durgun sular daha çabuk kirlenir. Atalarımızın "akan su kir tutmaz" demelerinin nedeni budur.

Önerdiğim yöntemde suyun yapılan setlerle (bentler) önü kesilecek ve yüksek bir yerden akıtılarak sudaki oksijen miktarı artırılacak. Böylelikle EM içindeki yararlı mikroorganizmalar daha hızlı çoğalır. Bu bentlerdeki dipteki çamurunda yararlı mikroorganizmalar etkin oluncaya kadar temizlenmesi gerekir. (Bu oluşan çamur ortamdan ayrılarak yine aerobik veya anaerobik uygulamaya tabi tutulmalıdır. Ya da kurutma ve yakma yöntemiyle temizlenmelidir.) Bunun en iyi yapıldığı yöntem fakrika atıklarının daha kaynaklarında dinlendirme havuzlarına alınmasıdır ki bu nasıl sağlanır bilmiyorum. Çünkü denetim yok.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön