View Single Post
Eski 28-01-2007, 23:55   #69
eyüp1968
Ağaçsever

eyüp1968's Avatar

Giriş Tarihi: 19-12-2006
Sevgili Arkadaşlar.
2 yıl önce 12-15 tane fıstık çamı çimlendirme tecrübem oldu.Sizlerle paylaşayım; fıstık çamı tohumlarını Zonguldak Alaplı yöresinden bir dost gönderdi. Ayrıca 2 tane de fısyık çamı fidanı gönderdi , yaklaşık 25-30 cm boylarında.Tohumları çimlendiremezsem teselli olsun maksadıyla tabbi ki.
Tohumlar ağızları kapalı hafifçe siyahlaşmış çam fıstığı görünümdeydiler. Tohum çimlendirme tecrübem olmadığından bunların 6-7 tanesini yumuşak torf içine, kalanını da tecrübe olsun diye çeşitli karışık toprak içine rastgele koydum. Sıcak yerde 15-20 gün içinde torf içindekiler forum içinde resimlerde görüldüğü gibi yeşerdi ve ilk günlerde bir şemsiyenin telleri gibi meydana çıktılar.Ancak toprağa ektiklerimin hiçbiri çıkmadı.Sebep ; kimi derinde olduğundan kimi sudan içi çürüdüğünden, kimi de benim merakımdan tutmadı.Çimlendirme çalışmasını 2 yıl önce ocak-şubat aylarında oda içinde sıcakta yaptım.Bu çalışmanın sonunda kendi çimlendirdiğim 20-25 cm boylarında 5 adet fıstık çamı fidanım oldu.Bu yıl Ocak ayının başında bu fidanları ve hazır gelen 2 adet fıstık çamı fidanını Kırklareli ndeki bahçeme ektim. Toprak kumlu olduğundan tutacağı ümidindeyim.İklimi de hesap etmedim. İnşaallah kurumazlar.Fıstık vermeseler de olur.Yeter ki kurumadan kalırlar. En azından kendi çimlendirdiğim fidanları görmek büyük bir keyif veriyor bana.

eyüp1968 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön