View Single Post
Eski 18-10-2010, 06:48   #971
Orhan Özbilgiç
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi finduk52 Mesajı Göster
Sevgili Orhan ağabeyciğim hünnapı şimdiye kadar ne yedim ne de gördüm. Ben hünnapı ilk defa ağaçlar.net ten öğrendim desem yalan olmaz. Ama merakta ettim şimdi. Bu şekilde meyve olarakmı yeniyor yoksa reçel gibi pişiriliyormu? Ayrıca Türkiye de pazarlarda falanda hiç rastlamamıştım. Pazarlarda satılırmı hünnap ?

Afiyetle ağız tadı ile yemek nasip olsun. Kucak dolusu sevgiler ..

Sevgili finduk;
Ben, 9-10 senedir tanıyorum. İlk kez bir meslektaşım, Edirne' deki bahçelerinden toplayıp getirdiği hünnapları bizlerede de sunmuştu.Tadı, elma ve yeşil erik gibi, yolda yürürken bile kolayca ısırılıp yenilebilmesi çok hoşuma gitmişti. Son yıllarda, bizim semt pazarında da, boy göstermeye başladı. Kilosu, 5 ile 10 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor bu günlerde. Alıp alıp yedik. Yedikçe de çok sevdik. Sonra birde ne göreyim? Galiba arkadaşımın verdiği Hünnapların çekirdeklerinden birkaçını, eşimin balkondaki çiçek saksılarından birine sokuşturuvermişim ki, birkaç sene sonra, hiç tanımadığım, dikenli bir bitki çıkmazmı? İnternetten araştırdığımda onun bir Hünnap fidanı olduğunu öğrendim.

İkinci fidanımı, yine internet vasıtasıyla Yalova' dan satın aldım. Son olarak ta, üçüncü birini Malkara' dan bir fidanlıktan aldım. Şimdi, bahçemde üç fidanım var. Bunlardan saksıda çekirdekten çıkanı, geçen kış dalları karda yarılmıştı. Ayrıca iki kezde yerini değiştirdiğimden dolayı, meyve vermedi. Diğer ikisi geçen yıl sayılabilecek kadar, bu yıl toplam 3 kg kadar verdiler. Gelecek yıl birkaç katı fazla alacağımı sanıyorum.

Çok zahmetsiz bir bitki. Bilinen hiçbir zararlısı ve hastalığı yok. Kanaatkar. Özel bir bakım gerektirmiyor. Tam bir orman ağacı anlayacağınız.

Trakya, İç Ege, Göller Yöresi ve Orta Anadolu da nem olmadığı için, kurutularak ta yenildiğini okudum. Biz taze yiyoruz.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön