Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant
Gerçekten tam bir tatil keyfi oldu Sayın AizoaceaeFAN! Ellerinize sağlık.
Çiçek açmaları hiç önemli değil. Kış ortasında Erzurum'da sahip olunabilen güzellikleri görmek yeter bizlere.
Bu arada sormak istediğim bir konu var. 345. mesajınızın 3. fotoğrafındaki yüzeydeki lezyon mantar gibi birşey mi, bitkinin doğal gelişiminde güneş vb. faktörle mi oluştu? Mantara bu kadar açık bir bitki koleksiyonunuz var. Ama hepsi sağlıklı. Özel bir yöntem, ilaç, vb. şeyler kullanıyorsanız ve paylaşabilirseniz çok memnun olurum.
|
Sayın PlentyPlant teşekkürler çok sağolun. 345. mesajın 3. resmindeki mantar değil, fazla sudan oluşan bir çatlak. Bitki kendisini bu şekilde fazla su verdiğinizde (özellikle sıcak zamanlarda) çatlatabiliyor. Mantar konusuna gelince; Temiz ve sirkülasyonu olan bir hava mantarın birinci düşmanı. Balkonum cam balkon olduğundan aradaki fitillerden ve kombi ızgarasından devamlı temiz hava giriyor. Bir de ben bir kaç tane fan ile daha fazla rüzgar etkisi oluşsun diye takviye ediyorum. Özel bir ilaç kullanmadım hiç. Ancak balkonu açık olan yerlede duruyorsa bitkileriniz gelen geçen sinek ve böcekler ve hatta rüzgar (çok şükür Erzurum soğuk yönünden dezavantajlı ama temiz hava açısından 1900 metredeyiz, dağ havası ve kuru bir hava olduğundan pek mantar riski yok.) mantar getirebilir. Çaresi Captan isimli mantar tozundan bitkiye tuz serper gibi mantarlı yüzeyine dökmek.