Alıntı (Sayın Ensar)
"Tam olmayan her mühendislik projesi yanlıştır."
Kesinlikle fikir birliğinde olduğum son derece doğru ve yerinde bir ifade. Ancak "Tam" nedir? Önce bunun tanımlanması gerekir. Bunun tanımı bellidir. "Tam" bütün, eksiksiz anlamına gelir. Bu da doğru...
Bir mühendislik projesinin eksiksiz olması için neye bakılır: Yanıtı ben vereyim: o projenin amacına bakılır. Bu denemede veya arge projesinde (Her deneme aynı zamanda bir arge projesidir) amaç "kokunun yok edilmesi" olmuştur. Koku, atıksu deşarjı durdurulmadan da yok edilebilir. (Bunu her platformda her mühendislik bilimi açısından tartışmaya hazırım. Eğer bunu tartışmak isteyen varsa, belki yüzlerce mesaj yazılması gerekebileceğinden burayı meşgul etmeyelim lütfen ayrı bir başlıkta bunu tartışalım!)
Bu proje amacına uygunluk açısından tamdır ve doğrudur.
(Benim de tutum ve tarzım son derece açık)
Eğer derseniz ki amaç eksik oluşturulmuş. Onu da tartışırım. 200 kusur km'lik bir nehrin 5 km 'sinde 2 ay süreyle yapılan bir ARGE ÇALIŞMASININ amacını oluştururken "Amaç: Atıksu deşarjı kesilmeli biz 5 km üzerinde ARGE çalışması yapacağız" derseniz o proje daha doğmadan ölmüş olur. Biraz gerçekçi olalım lütfen. Sanırım böyle bir ARGE çalışması, Eylem 1: Atıksuyun deşarjının kesilmesi aşamasında uzunca bir süre bekleyecek ve kokunun kesilmesi aşamasına neden geçmiyorsunuz diye birçok eleştiri alacaktır.
Herhalde kimse, atıksu deşarjı devam ediyorsa, insanlar bunun kokusunu çekmeye de devam etsin demeyecektir.
Birçok sivil toplum kuruluşunun başlattığı bir proje daha var: ERgeneye Atıklar dökülmesin! Ben de bu grupların tamamını canı gönülden destekliyorum ve bir militan gibi arkalarındayım. Eminim Sayın Ensar da bu konuda benimle birlikte olacaktır. Atıkların dereye dökülmesinin önlenmesi için insan olduğunun bilincinde olan herkes canla başla çalışmalıdır. Buna yürekten inanıyorum ve bizler koku kesme çalışması yaptıktan sonra ve EM uygulanan bazı bölgelerde kurbağaların da dereye gelmeye başladığı görüldükten sonra, atıksuların nehre deşarj edilmesini kesme konusunda hem devletin hem de halkın daha kararlı davranacağı düşüncesindeyim.
Ayrıca bu projenin tüm Ergenede uzun süreli uygulanmasının getireceği bir başka yarar da çamurun azaltılması olacaktır. Çamur 10 yıllarca sürede birikmiş bir çamurdur. EM uygulamasıyla bu çamur mikroorganizmalarca sindirilecektir. (Evet, atıksu deşarjının önüne geçmeden de bu sindirme olayı devam edecektir. Mikroorganizmalarca sinidirm birikme hızından çok daha yüksek olacaktır.) Ayrıca çamurdan ve atıksudan sentezlenen biyolojik aktif maddeler Meriç nehrinde ve Saroz Körfezindeki canlı yaşamı için de faydalıdır.
Saygı ve sevgiler
Düzenleyen Dogasever : 17-10-2010 saat 17:02
Neden: ek
|