View Single Post
Eski 16-10-2010, 01:04   #65
gece
Ağaç Dostu

gece's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2007
Hep soru soracak değilim ya, Cumhur Tonba'ya bildiğimi sandığım ve aklımın erdiğince yanıt vereyim.

Bildiğim ve düşündüğüm kadarıyla durum şu;Kışın yaprağını döken türlerde, yaprakların dökülmesi, çoğunlukla yaprakta yer alan vee zaman içerisinde ömrünü tamamlayan klorofil ile diğer organik yapıların artıklarının, bitkilerde, hayvanlardaki gibi boşaltım sistemi olmayışı, onun yerine bu ölü hücre ve doku parçalarını yapraklarda depolamaları sonucu yaprakların rengi yaz sonu, sonbahar aylarında birikim nedeniyle sarıya dönüyor ve yaprak üretim yapamaz hale gelince dökülüyor.

Yaprağın çoğunluğu bu şekilde, ışıma ve havadan CO₂ şeklinde alınan karbon ile köklerden gelen diğer bir kısım mineral ve bileşikler ile üretim yapamaz olunca bitki yapraktan bir çeşit vazgeçiyor ve yaprak toprağa, kimyasal çözünme için bırakılıyor.

Ayrıca ağacın diğer bölgelerine göre önemli oranda su bulunan yaprakların gitmesi, kışın hayatta kalmayı kolaylaştıran kuruma sürecinin bir parçası olarak da bitkinin yaşama imkanını artırıyor.

Yaprakların toplamda geniş bir yüzey oluşturarak, kışın artan rüzgâr ve yağacak ve yapraklarda birikecek olan kar yükünün, ağacın yaşamı için tehdit oluşunu önlemek de yaprak dökmenin nedenleri arasında olsa gerek.

Sonuç olarak, kış öncesi bitki yapraklarını dökerek;
a) hareketsiz bir canlı olarak atıklarından kurtulmuş,
b) soğuk ve don tehlikesine karşı daha dayanıklı hale gelmiş,
c) daha sonra yenilenme fırsatı ile yenilenme öncesi, zaten ışık yoğunluğunun az olduğu kış aylarında metabolizma hızını düşürerek dinlenmiş de oluyor.

Sorunun kısa yanıtı ise; yaşamda kalabilmek için, yani her canlının ortak derdi olan, bildiğimiz geçim derdi.

gece
yapraklar dökülerek ve toprakta çözünüp toprağa dönerek, sürdürülebilirlik için geri dönüşüm konusunda insanlara örnek de olurlar diyen forum kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön