Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53
Çok teşekkür ederim Halil Bey inanın bu soruyu sizin cevaplayacağınızı bliyordum kendi sayfasınızı detaylı bir şekilde okudum tebriklerimi sunarım siz bahçecilik konusunda çok deneyimli ve bilgili bir insansınız umarım burda bizim gibi bağcılığa hevesli acemileri yalnız bırakmassınız...bildiğim kadarını teyid etmek için soruyorum 2 ay önceden aldığımız çelikleri tamamen yatay bir şekilde toprağa gömüyoruz değil mi? peki bunların daha sonradan uyanıp uyanmadığını nerden anlıcaz ara ara açıp bakacakmıyız...teşekkürler...
|
Evet asma çeliklerini tamamen gömüyorsunuz. Toprağını nemli tutuyorsunuz. Nemli toprak çelikleri besliyor. Su kaybetmelerini önlüyor.
Ama toprak altında uyanmıyorlar.
Şöyle yaparsanız kontrol sizin elinizde olur ve süreci de gözlersiniz.
Çelikleri
10 ya da
12 göz olacak şekilde kesiniz.
( Dikkat ediniz; aldınız
çelikler de göz araları kısa olsun, onlar üzümlü gözlerdir. Göz araları uzun çubuklardan alınan çelikler
verimsizdir. Bunu biraz dikket eder ve karşılaştırsanız hemen görürsünüz)
Sonra
çelikleri toprağa yatay gömünüz ve en uctan
2 gözü dışarıda _toprağın dışında_ kalacak şekilde bırakınız.
Bahar _zamanı _ geldiğinde dışarıda bıraktığınız
gözler uyanır. Küçücük bir iki yaprak verir.
Bunu gördüğünüzde
çelikleri topraktan çıkarır dikersiniz. Gözlere dikkat ediniz, çünkü kolayca kopabilirler. Bu yöntem bu tehlikeden dolayı pek uygulanmaz.
Çelikleri şaşırtma yaparken yine
bir iki karış derinliğe ve
yanmış gübreli toprağa dikmek kolaylıktır.
Toprak altında kalan kısımda en az 4 göz olmalıdır. Çünkü toprak altında kalan her gözde köklenme olur. Bu güçlü kök yapısı demektir.
Dikine 40 ya da 80 cm. kadar da dikilebilir. Biraz zor olur.
Toprak dışında _ eğer gözler kabardığında dikilirse_ en az
iki en çok üç göz bırakılır. Kaza ihtimaline karşı...