Yeni kaktüs ve sukulent fotoğrafı eklemeye kısa bir süre ara vererek farklı bir konudan bahsedeyim.
İşyerinde bulunan çiçeklerim dışında evde de minik saksılar dahil olmak üzere yaklaşık 70 civarı saksıda kaktüs ve sukulentlerim var. Bunları yazın havalar iyi olduğunda balkonda tutmama karşın, kışın havalar soğuyunca ev içine alıyordum ve evde de kuzey cephede bulunan daha serin olan salonun penceresi iç kenarlarına koyuyordum. Pencere içleri yaklaşık 15 cm genişlikte olduğu için saksıları rahatlıkla alıyordu. Büyük olan saksılardan bir kısmını ise cambalkon ile kapatılmış balkonda bulunan üç adet pencere dış kenarına koyuyordum. Kışın aşırı soğuklarda veya don ihtimali olan gecelerde cambalkon kanatlarını kapattığımda 3-4 derecenin altına düşmeyen bir ısı derecesinde çiçekler korunmuş oluyordu.
Cambalkon kısmında bulunan çiçekler için değil ama salon pencere iç kısmında bulunan çiçeklerime ilişkin olarak eşim sürekli yakınıyordu. Geçen kışı bir şekilde idare ettik ama bu kış için eşim baştan tavrını ortaya koydu. Bende cambalkonda saksılarımı koyabileceğim bir raf yapmam gerektiğine karar verdim. Bu kara doğrultusunda nasıl bir raf yapacağımı, alacağım malzemeleri planlarken malzemeler ayağıma geldi. Apartman altında bulunan işyerinde sökülen ve dönüşüme atılan eski raf parçalarını değerlendirmeyi düşündüm.
Bunlardan uygun bir miktarı aldım ve belirlediğim ölçülerde kestim. Vida ve ağaç yapıştırıcısı ile monte ettim ve aşağıdaki raf ortaya çıktı. Bu rafa saksı ile birlikte çiçek yüksekliği 20 cm civarında olanları yerleştirdim. 20 cm üzeri olan bitkilerim için ikinci bir raf daha yaptım ama onun fotoğrafını henüz çekmediğim için eklemedim. Bu raf boyutu diğerine göre yaklaşık üçte bir ama raf aralıkları yüksek.
Rafın çiçekler yerleştirilmiş olarak çekilmiş fotoğrafı. Bu raf diğer rafla birlikte cambalkonda duracak.
Bu pencere değil de, diğer pencerelerde bulunan bu raflara boyutu nedeniyle sığmayan çiçek saksılarımı koyacağım.
Üstteki fotoğrafta sağ tarafta duvara dayalı olan parça ikinci rafın malzemesi. Bu parçayı 25 cm boyutlarında üç parçaya böldüm ve 2,5x5 cm lik dört ayak ile monte ederek 90 cm yüksekliğinde üç gözlü bir raf yaptım.