Aslında benim konuda ısrarcı olmam kendi satış kaygılarımı içermiyordu. UBYİ daha geniş bir oluşum gibi hayal ediyordum. Ve bunu toplumun genelinde kabul ettirmek için üreteninde, tüketeninde kendini kazançlı hissedeceği biçimde olması gerektiğini düşünüyordum. Yaptığımız ve yapacağımız tarım tekniklerini köylüye kabul ettirmek için kazanacağına inandırmak. Düşüncelerimizi kentliye kabul ettirmek için daha hesaplı alışveriş olanağı sunmak gibi. Manevi yanına maddi kazanımları da katmanın insanlara daha çekici geleçeğini düşünüyordum. Benzer amaçlar ile kurulmuş oluşumların çoğu sadece önerir ve dikte ederken biz insanlara doğru şeyleri yaparken kazanma imkanı da vermeliyiz diyordum. Bunun gibi tam anlatamadığım düşüncelerim vardı.
Yoksa kendi satış kaygılarım yok. Öncelikle ürün almama daha iki yıl var. Sonrası ise çiftçilik benim için bir meslek ve geçim olacak. UBYİ olsa da, olmasa da ilkelerimden sapmadan bir şekilde ürünümü satacağım. Bunu yapmak zorundayım çiftliğim bir hobi bahçesi değil ailemin geçimini sağlayacak bir işletme.
İsterdim ki burda inandığımız dünya görüşleri üstüne fikir alışverişinde bulunurken, tarım tekniklerimizi paylaşır ve geliştirirken, bir yandan da satış deneyimi kazanacağımız bir web sitesini kursaydık. Hiç bir şey olmasa da deneyim olurdu. Benim rafa koyacak ürünüm yok ama var olan arkadaşlara bir iki katılım ile hoş olurdu. Olmadı. Sağlık olsun. Her şeyde hayır vardır diyorum.
|