Alıntı:
Phyllostachis nigra yı 2 ay önce diktim. Dikim yeri Riva da, deniz rüzgaraına hakim bir ortam. Üst ve yan yapraklarad kuruma başladı. Bu bitkini bakım koşulları konusunda bilgisi olan var mı?
|
Phyllostachys nigra ve aynı cinsin diğer türleri aslında bakımı en kolay, ihtiyaçları en normal bambular kabul ediliyor. Özellikle kış şartlarını seviyor ve eksi 22 derece C'ye kadar rahatlıkla direnç gösterebiliyorlar.
Ancak bu zor koşllara dayanabilmesinin en temel koşulu: dikildiği yıl ve sonraki yıl özellikle kışa iyi hazırlanması: Yani hem gövdenin hem de kökün aşırı soğuktan ve dondan korunması. Ancak bu iki yıldan sonra böyle bir bambu ağır koşullara hazır hale gelebilir. Gövde kış öncesinde çevresinden sarılabilir, toprağın üzerine de soğuğu geçirmeyecek izolasyon malzemesi (ağaç kabukları, küçük mıcır
vb.) dökülebilir.
Öte yandan yaprak ve dal gövdelerindeki kahverengi lekeler de türün özelliği; bir hastalık değil. Ancak sararan yapraklar da dalla birlikte budanabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, budanacak yapraklı dal hacminin üçte ikiyi geçmemesi. Boyun bükmüş dalların da tümüyle değil, sadece ağırlıktan kurtulacak şekilde tepesinden kesilmesi.
Sararmanın temel kaynağı söğüt ve kavaklarda da sararmaya neden olan belli bir besin eksikliği olabilir. Buna göre toprağa katkıda bulunulabilir. Yapraklarının bol besin maddesi (Silizium) taşıması nedeniyle sonbaharda dökülen yapraklar da yine bitkinin dibine atılması yararlıdır.
Dikkat: Yaz aylarında düzenli ve bolca sulanmasına da özellikle özen gösterilmelidir.
Dikkat: Sararma özellikle ilk iki-üç sonbahara denk geliyorsa, bu da literatürde bu türler için normal kabul ediliyor.
Söyleyebileceklerim bu kadar.
Kolay gelsin!