Aynen öyle. Bir süre sonra burada yazılanların bir üründe "şu kadar etkili, bu kadar etkili" diye karşımıza çıkmayacağının kesinlikle garantisi yok. Ne yazık ki forumda da üreticilerin sayfalarındaki bilgileri olduğu gibi kopyalayıp, buraya yapıştırarak buna hizmet eden arkadaşlar var. Üretici bir pazarlama taktiği olarak,
"uçar", "kaçar" diyebilir. Oysa bizler, hem bilimsel bakan insanlar olarak hem de bir süredir bir çok üründe yaşanmış deneyimimizden yola çıkarak artı ve eksileri birlikte değerlendirmek zorundayız. Üstelik bir kişinin bile etkilenmesi ile ve o etkilenen kişinin bu ürünü kullanması sonucu o kişinin ürününde oluşan kayıpların sorumluluğu ne olacak? Hep vurguluyorum. Bunlar sadece toprak düzenleyiciler. Mısır resmine dikkatli bakılınca anlaşılacaktır. En iyi verim kimyasal gübre birlikte kullanıldığında alınmış.
Dün kendi bahçe bölümümde de söyledim, benim için bu yıl Antepfıstığı'nda
Sim Derma ve
Natural Bioplasma rüştünü ispatlamış ürünler. Çok savunduğum EM bile bu iki üründen daha geride kaldı diye düşünüyorum. EM'nin geride kalmasına gelince, yaz ayında bizim bağda toprakta nem kalmıyor, sıcaklık bazen 50°C' ye çıkıyor. Bu yüksek sıcaklıkta ve nemsiz ortamda EM içindeki bakteriler yaşayamaz hale geliyor. Nedeni tamamen bu.
Kaolin, Delfin WG ve Nimiks kullanım amaçları doğrultusunda yine rüştünü ispat etmiş ürünler. Kaolinle hem fıstığı hem de zeytinleri sıcaktan koruyabildik. Delfinle Antepfıstığındaki tırtılları, Nimiks ile karagöz kurdu zararlısını yendik. Hele hiç bir yararını görmediğim ürün
Sutut varki, artık bu türden ürünlerin faydalı olduğuna dair kimse beni ikna edemez. Yine kendi yaptığımız sıvı gübrelerin piyasadaki sıvı gübrelerden çokta farklı olmadığını gördüm. Bunlar benim bu yıl ki deneyimlerim.
Biochar için en kolay yöntem (küçük yerlerde hala vardır), delikli bir teneke soba yaptırmak ve kendinizin üretmesi. Üretemiyorsanız gidin mangal kömürü satıcılarından arta kalan tozu satın alın derim.