Biochar konusunda özelden sorulan sorularda ve yapılan yorumlarda bir yanlış anlama olmaması açısından bir kez daha tekrarlamakta yarar görüyorum. Biochar tek başına gübre değildir. Daha önce leonardit ve klinoptilolit konusunda da ısrarla vurguladım, toprağınızda yeterli organik madde yoksa ne leonardit, ne klinoptilolit, ne de biochar tek başına verim artışı getirmez. Hemen bütün kaynaklar bu 3 maddeninde kimyasal gübre veya kompost türü organik materyal ile karıştırılmasını öneriyor. Biz kimyasala karşı olduğumuza göre
Biochar'ı hayvan gübresi veya kompostla karıştırmak en doğru çözüm olarak gözüküyor.
Birde biochar bildiğimiz odun kömüründen farklı değil. Odun kömürü pahalı olduğu için ben
"bahçe artıklarını nasıl değerlendirebiliriz"e bir çözüm olarak genel kullanım adına uygun olarak biocharı yabancı kaynaklardan olduğu gibi aldım. Aslında
biyokömür demek daha doğru bir kavram.
Prof. Makoto Ogawa’nın Biochar’ın yararları ilgili güzel anekdotları var.
Gözenekli yapı: Yüksek miktarda su ve hava tutma kapasitesi. Mikroorganizmalar için sürdürülebilir bir doğal yaşam ortamı, toprak iyileştirmesi için iyi bir materyal, kimyasal elementlerin adsorpsiyonu ve nem kontrolü.
Yüksek Alkalin içerik: Asidik toprakların mötr hale getirilmesi, toprağın kimyasal içeriğinin zenginleştirilmesi ve mikroorganizmaların seleksiyonuna katkıda bulunur.
Organik olmayan içerik: Çürükçül mikroorganizmalar hariç, ototrofik ve simbiyotik mikroorganizmalar, nodozite (baklagiller) bakterileri, Frankia ve bazı mantar türleri ile azot fikse eden serbest bakterilerin çoğalmasını sağlar.
Düşük mineral içerik: Biochar gübre değildir. Bu yüzden gübre rolü üstlenemez. İçeriği aşağıdaki gibidir.
Karbon: %77.58,
Değişken içerik: %12.92
Kül: %9.50
Külün mineral içeriği: SiO2:36.5, Al2O3:10.9, CaO:19.2, K2O:1.1, Na2O3:5.35, Fe2O3:7.5, MgO:10.3, P2O5:1.7
Tarımsal amaçlı kullanımda, Biochar kimyasal gübrelerle veya organik maddelerle (örneğin kompost) karıştırılmalıdır.
Bunlarda resimler.
Mikoriza'nın gelişimine katkısı.
Zayıf bir çam ağacına yapılan uygulama.
Çam ağacının önceki ve bir yıl sonraki hali.
Soya ve mısırda karşılaştırmalı uygulama.
