View Single Post
Eski 05-10-2010, 19:19   #60
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Uzun zamandır şehir dışında yaşıyorum. Ana ısınma aracı olarak içi döküm dışı saç olan kuzineyi ve meşe odununu kullanıyorum. Kuzine kış dönemi boyunca sürekli yanar, bu dönemde sadece 1 veya 2 defa söndürürüm. Tamamı döküm kuzinelerde (ya hazneleri ya da odun koyulan ağzın kapakları ufak oluyor) meşe kütüğü kullanamıyorum. Benim kullandığım kuzine türünde büyüklüğüne bağlı olarak 1-2 meşe kütüğü atınca bütün geceyi çok rahat geçirip; sabah korun üzerine tekrar odun atarak ısınmayı çok rahat sağlayabiliyorum. Fırınında pişen ekmeği, üzerinde pişen yemeği tatmak gerek. Bir kere tadınca ocakta pişirdiğiniz kuru fasulye, nohut yavan geliyor.

Açık şömineleri ilk heves kullanıyorsunuz, sonra temizliği, rüzgar estikçe kurumu, vs.. zor geliyor. Ancak bir misafir geldiğinde yakıyorsunuz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
...
Orman köylerinde devlet köylüye senenin belli günlerinde yakacak odun yapma izni veriyor. O günlerde köylü çılgınca odun yapma telaşında oluyor ve başka hiç bir işe el dahi atmıyor. Sebebi ısınmanın bedeli. Köylünün mevcut gelir düzeyi ile bizim konuştuğumuz rakamlara ısınmayı düşünmesi söz konusu olamaz. Yani bu durumda geldiğim nokta şu olmakta; Eğer köyde devamlı yaşamaya karar verilecek ise ve de sınırsız bütçe yoksa yapılacak şey köylü gibi ısınmanın yolunu aramak ve yakacak yıllık odunu 10,- TL. gibi cüz'i bir bedel ile ama çılgınca çalışarak yapmak . Yok ben şehirdeki konforu isterim orada da diyorsak benim gibi bütçesi sınırlı olanlar için yapılacak şey ayağını sürüyünceye dek çalışmak, hafta sonları köye gitmek, bir hafta önceden zaman saati ile gelinecek güne ayarlanmış kombinin ısıttığı eve girmek, şömineyi tonu 250,- TL. den alınmış meşe odunları ile yakmak ve keyf yapmak denirse buna keyf yapmak.
Orman köylüsünün bir kış yaktığı yaktığı odun ile normal ısı yalıtımlı bir ev herhalde 3 yıl rahatça ısıtılabilir. Şehirli birisi için (köyün yerlisi değilseniz) odun için ormana çıkmak akıl karı değil; yapamazsınız. Zaten odun izinleride verilmemeye başlandı.

Orman köyünde ikamet ediyorsanız Orman idaresinden makul fiyata odun alabiliyorsunuz. Buralarda geçen sene meşenin steri 60 TL idi. (Kuru ster yaklaşık 0.4 ton galiba)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön