Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turkishmojo
Sn pria bende sizin nergislerden edinmek istiyorum fakat Malatyada oturuyorum ve saksıda yetiştirmek istiyorum,acaba Malatyanın iklim şartları sizin nergisleri yetiştirmek için uygunmudur,sizden soğanları edindikten sonra ekim vakti geçmiş olurmu,bilgilendirirseniz çok memnun olurum,şimdiden çok teşekkürler....
|
Malatya gibi nisbeten soğuk yörelerimizde ne kadar geç ekerseniz o kadar iyi olur..Kasım sonuna kadar ekilebilir..Zaten bunlar martta açıyorlar..Erken ekerseniz sapa erken kalkacağı için donlardan etkilenme yüzdesi artar..Hele şiddetli don olaylarından önce saksılarınızı nisbeten ılıman,korunaklı bir yere alırsanız bu sorun ortadan kalkar..Yalnız bu nergisler biraz geniş-derince saksılarda daha iyi gelişiyorlar..Kışın çok soğuk günlerde saksıları aşırı sulamamak,saksı toprağını çok hafif nemli tutmak ta yararlı olur.
Aslında kasım sonuna kadar bunları su birikintisi olmayan,geçirgen topraklı bahçenizin bol güneş gören bir yere ekmeniz bence daha isabetli olur..
Şiddetli soğuklardan etkileneceğini sanmıyorum..
Geç ekmenin bir yararı da şu olur..Biliyorsunuz,iklimin de ayarı kaçtı son yıllarda..Çok soğuk geçmesi gereken aylarda bile ılık günler olabiliyor..İşte, erken ekerseniz bu ılık günlerde nergisler hızla yapraklanır..Ardından bastıran şiddetli soğuklar bu yüzden körpe yaprakları etkileyebilir..Benim nergisler köyde tam poyraza açık bir yerde ve geçen yıl eksi 7'lerden hiç etkilenmedi..
Bahçenin kuytu,güneş gören yerine ekilmeli..ÖZELLİKLE,KIŞIN SULAMA YAPILMAMALI,TOPRAK SU TUTMAMALI,SOĞANLARIN DİBİNDE SU BİRİKMEMELİDİR.
Size şiddetli don olaylarına karşı bitkinin strese girmemesi için yetecek kadar 3x15 kompoze gübre ve bir miktar da (demir,bakır,bor,molibden,mangan,çinko) içeren mikrobesin de gönderirsem,sanırım Malatya'da rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Karar sizin.
Zaten satılabilir nitelikte 10-15 soğan kaldı.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20896