View Single Post
Eski 04-10-2010, 21:26   #3
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Taze tavuk gübresinde kütlece %1.6 azot, %1.0-1.5 fosfor, %0.6-1.0 oranında potasyum bulunmaktadır. Geriye kalan kısım %20-30 oranında mikroorganizma ve %65-75 oranında karbon içerir. Bu yönüyle kompostlaştırılması özel önem taşımaktadır. Böylelikle zararlı mikroorganizmalardan temizlenmiş olacaktır. Ancak kompostlaştırma işlemi aerobik yoldan mı yoksa anaerobik yoldan mı yapılacak bu tamamen yapılacak yatırımla ilgili. Ancak söylediğiniz kadarıyla aerobik yoldan yapmak mümkün gözükmüyor. Szinde belirttiğiniz gibi çevreye yaymış olduğu koku yerleşim birimlerini rahatsız edecek kadar ağır olabiliyor.

Anaerobik yoldan kompostlaştırmaya gelince maliyet ve giderleri ve sonrasında elde edilecek ürünün pazar koşullarının iyi araştırılması gerekiyor. Astarı yüzünden pahalıya gelmeyecek ve cüzide olsa kar getirecek bir tesis kurmanın (kurutma, kompostlaştırma ve gerekirse %15-20 nem içerecek şekilde granül haline getirme) ekonomik olabilirliğini araştırmak gerekiyor. Yurtdışında bu işlemi 24 saatte bitirecek ve haftalık 50.000-70.000 lt katı atığı işleyecek kompost makineleri var. Bunlarda kullanılan yöntemleri biraz araştırmak gerekiyor.

Bir diğer alternatifse biochar olarak değerlendirme olur ki bence yabana atılmaması gereken bir çözüm. Amerikalı Josh Frye bu yöntemi kendi çiftliğinde başarıyla uyguluyormuş. Böylelikle hem ısıtmayı halletmiş oluyor, hem de elde ettiği biocharı pazarlıyormuş. Aşağıda bu prosesin nasıl gerçekleştirildiği var. Araştırılırsa endsütri tipi üretim nasıl yapılabilir oldukça fazla kaynak var. Önemli olan kapalı bir ortamda düşük oksijende yakma. Oluşan ısıyı ısınmada kullanma ve geriye kalan karbon yoğunluklu biocharı da gübre olarak kullanmaktan ibaret bir yöntem. İş Amerika olunca işin küresel ısınma ve karbon emisyonu türünden süsleyici argümanını da oluşturmuşlar hemen. (Son zamanlarda bu iş öyle abartıldı ki gün geçmiyor ki yok şu enzimi içeren meyve, yok kanseri önleyici domates, yok likopen içeriği zengin meyve vs. vurgusu ile işin içerisine bir kaç süsleyici bilimsel argüman ve yüzeysel araştırma katılarak, hatta o olayla ilgisi olmayan bilimsel kaynaklar referans gösterilerek Amerikalıların deyimiyle dummy tüketicileri cezbedecek söylemin yaygınlaştığı görüyoruz.)

Name:  biochar_cheapcarbon.jpg
Views: 12307
Size:  54.9 KB

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön