View Single Post
Eski 04-10-2010, 16:28   #1
qokhanyilmaz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 125
Tavuk gübresi kurutmak...

Afyon'da aileme ait bir yumurta tavuk kümesi var. Geçtiğimiz ay çevre ve orman bakanlığından gelen denetçiler tavuk gübresinin doğaya atılmasından kaynaklı olarak ceza kesmek istemişler. Sonradan denetleme için yeniden bir gün verip sonraki bir tarihte geleceklerini söylemişler.

Şu anda kurutma üzerine endüstriyel imalat yapan bir firmada çalıştığımdan dolayı daha önce bitki kurutma, tavukhane ısıtmak veya yaprak kurutma projelerini yapmıştık ve Kemal Unakıtan' a ait AB Gıda firmasında likid yumurta için yapılan tavuk hanelerden çıkan gübrelerin bir yerde depolandıklarını görmüştüm.Depolanan bu gübreler daha sonra bir konveyör üzerine alınarak kapalı bir ortamda sıcak hava ile kurutmak ve daha sonra bir değirmende ufalayarak çalıma prensibine bağlı bir sitemle kurutulduğunu görmüştüm.Fakat Banvit' te görüştüğüm bir görevlinin hayvan gübresinin direk kurutularak paketlenilmesinin gübreleme için kötü sonuçlar doğurabileceğini alternatif sistemlerin dünyada uygulandığı ,ve çok başarılı çalışmalar olduğunu söylemesi üzerine internet üzerinden araştırmalar yapıyorum.

Bu konuda çalışması olan arkadaşlardan teknik konularda yardım bekliyorum.Yapılabilecek makinanın projesini çizdim ama bu şekilde yapılan bir makineden alınan kurumuş tavuk gübresinin çevreye verdiği kokudan kurtulunabilir belki ama toprakta kullanılması ne kadar uygun olur ?

Hem amatör olarak uğraşan hemde bu tarz yumurta üretim hanesi için organik gübre üretimi yapabilmek için hangi aşamalardan geçirilmelidir ? Nelere dikkat edilmelidir ? Kurutmada istenilen nem miktarı ne olmalıdır gibi sorulara cevap arıyorum ?

qokhanyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön