SAyin Copur
Ben de sizin gibi düşünüyorum. İlk canlılar okyanuslardaki mikroorganizmalardı (algler). Dünyamız soğurken, atmosferde soğuma sırasında çıkan toksik gazlar (metan, hidrojen gibi) ve su buharı birikmişti. Yeryüzünün ince bir kabuğu katılaşıp, yeryüzü sıcaklığı 100 C derecenin altına indikten sonra, yağmurlar yağmaya başladı (bu tabii ki daha hızlı bir soğumayı da beraberinde getirdi).
Denizler oluştuktan sonra, su içinde ilk canlılar olan mikroorganizmalar ortaya çıktı (algler). Bunlar kendi besinlerini güneş ışınlarından kendileri üretiyorlardı. Atmosferdeki zehirli gazları da tüketiyorlardı. Oksijen veriyorlardı. Oksijen artısı beraberinde ozon artışını da getirdi. Böylece, ozon sayesinde güneşin zararlı UV ışınları da filtre edilmeye başlanınca, yeryüzü diğer bitkilerin de yaşayabileceği uygun bir ortam haline geldi.
Böylece ilk bitkiler olduğu düşünülen likenler de aynen sizin söylediğiniz gibi kıyılara yakın yerlerde veya su birikintilerinin kenarlarında ortaya çıktı. Likenler çok az nemli yerlerde dahi yetişebilen bitkilerdir. Fazla kök yapısına da ihtiyaçları yoktur. Çünkü yeryüzünün ilk zamanalrında fazla bir toprak da yoktu genelde kayaçlar vardı. Likenler kayaçların yüzeyine kolaylıkla tutunabildiler. Teşekkürler.
|