Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi French
Merhaba,
Bu yaz Kemer'e balayına gittiğimizde çok güzel ulu çam ağaçları vardı. Birkaç kozalak aldım ve diktim. Şimdi ikisi yeşermeye başladı. Çamlar ulu, düzenli dalları ve küçük iğne yaprakları olan ağaçlardı. Kozalakları da yuvarlak 2-3cm. çapındaydı. Karaçam veya sarıçam olabilirler mi ? Hatta bilen varsa alt cinsini de merak ediyorum.
|
Karbonifer sonrası, dünyanın girdiği dönemin adı permiyen olup kuzey yarım kürenin 41 milyon yıl buzullarla kaplandığı dönemdir. Tropik bölgelerde varlığını koruyabilen eğrelti otları ve birkaç atkuyruğu türü yaşamını sürdürebildi. 280 milyon yıl önce buzul çağına ayak uyduran kozalaklılar oluştu. Bunlar yavaşlatılmış yaşam biçimleriyle günümüzde dönenceler dışı yaygın bitkilerdir. Ancak mevsimsel ortaya çıkan tundra otlarının yaşadığı bölge altında, soğuk iklimlerde varlıklarını koruyan, kış aylarında toprakla tüm alışverişini koparıp koruyucu kütikil tabakaları altında, ayakta ölü gibi dururlar. Permiyen sonrası trias dönemi ise buzullar nedeniyle boşalmış dünya onların eline geçti. 10.000 den çok kozalaklı türünün fosili bulundu. Bugün ise 500 tür ayakta ve yavaşlatılmış yaşamın en güzel örnekleri onlar.
Kozalakları dahi 3 yılda tohum kurutabilir. İlk yıl morumsu minicik kozalaklar, ikinci yıl büyüyerek yeşerir, sezon sonu hafif sararmaya başlar. Ancak üçüncü yaz döneminde kahverengileşip, kuruyarak yeni canlılar oluşturacak tohumlarını dökmek için açılmaya başlar.
Üreme sistemleri dahi yavaş çalışan bu ağaçların kozalaklarının boyutlarını tarif ederken kaçıncı yılda oldukları önemli. 2-3 cm lik kozalak gelecek yıllarda belki 15 cm olabilir.