Sevgili missmenas, sayın SDurul ve sayın Hydrosuccess çok teşekkür ediyorum ilginiz için. H.carnosa'nın neredeyse tüm ülkelerde popüler olması çiçeklerinin güzelliği ile birlikte uzun ömürlü olmasından kaynaklanıyor herhalde. Açıkçası H.carnosa'nın bu kadar çok çiçek açmasına ne sebep oluyor tam olarak emin olamamak beni de çok rahatsız ediyor. Keşke sırrı çözebilsem de diğer yeni yeni büyütmeye başladığım türlerin de hemen çiçeklerini görsem diyorum. Ufaktan hissettiğim birşey var ki, bu bitkiler havadar yerleri ve nemli ortamları seviyorlar. İş yerimde atölyenin kapısı eğer yukarı da çizim yapıyorsam devamlı açık kalıyor ve bu da bitkinin taze oksijenle buluşmasını daha fazla sağlıyor. Ondan sonra geri kalan ihtiyaçlarını da ben sağlıyorum. Durduğu yön kuzey yönü, camın hemen dibinde duruyor bitki ve tül perde yok. Asla güneş üstüne gelmiyor durduğu cepheden dolayı. Aşırı bir sulama yapmıyorum, topraktaki nem tamamen uçmuş ise su veriyorum. Bu yaz başında H.carnosa inanılmaz sayıda çiçek açtı ardından bitki yapraklarının üstünde yeşil tonlarda lekeler oluştu. Araştırmalarım sonucunda gübre eksikliğinden kaynaklandığını öğrendim bu lekelerin. Gübre takviyesi yapıyordum ama yeterince yapmıyormuşum demek ki, gözüme güzel görünmeyen lekeli yaprakları kestim ve düzenli gübreleme yapmaya başladım. Tabii gübre vermem bitkiyi çok daha sağlıklı bir hale getirdi. Bu kış ben de gübre yapmayı düşünüyorum. Belki diğer türlerin çiçeklenmesinde tetikleyici olur. Bendeki H.carnosa da kışın yaprak çıkartmaya devam ediyor bu arada. Bir de yağmur yağdığı zaman üşenmeyip dışarı alıyorum onları belki o da etkili oluyordur çiçeklenmesinde...
|