View Single Post
Eski 01-10-2010, 16:02   #662
muhammed altan
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 26-07-2006
Ben , 10 yıl önce kadar narenciye ağaçlarına merak sarmamdan dolayı onunla çok bilgi edindim.Gözlemlerimi (saksılarda yetiştirdiğim 12 çeşidi ile ) ve edindiğim bilgilere göre bunu yazıyorum.
Dökülen yaşlı yaprakların yerine bahar ayında yenileri çıkacaktır.Narenciye çok enteresan bir bitki bana göre.Sadece yerini sevsin yeter.Bu da çok zor oluyor.Akdeniz tipik iklimini sağlamanız lazım.İlk limon fidanı aldıktan sonra , zavallı ağaca yapmadığımı bırakmamıştım.İlk aldığım limon ağacın üzerinde 20 adet limon vardı.Sonraki yıllarda bir türlü limon olmadı.Çiçek açıyor ama meyve tutmuyordu.Ek besin hatta hormon uyguladım.Bir iki adet oldu sonra düştüler.Fazla gübre vererek bunun gibi 4-5 ağaç katili oldum.Bursada bazı yerlerde limon yetiştiren üzerinde bir sürü meyve olanları gördükçe çok imrenirdim.Bu kişilere soruyordum ne veriyosunuz ? diye..Hiç birşey!aklımıza gelirse koyun gübresi ,bazılarıda çay posası veriyoruz dedi !
Acaba ağacın cinsi ile ilgili diye düşünmüştüm.Değişik cinsleri aldım.Ama sonuç yine aynı , bir değişiklik olmadı.
Sonra anladım ki tek önemli şey ortam.Ağacı yerinden başka bir yere değiştirmemek gerekiyor , güneş ışığı günün 1-2 saati bile olsa mutlaka almalı ,poyraz rüzgarını görmemesi gerekiyor,gübrelemeyi çok kaçırıp vermek ağacın çiçek açıp vermesini engelliyor,bir de ortam içinde nem sağlayacak su birikitinsi -ıslak bez -mutfağa yakınlığı çok etkiliyor.
Gübrelemeyi size bir bilgiye göre size tarif edeceğim .

muhammed altan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön