Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee
Sevgili SDurul siz de olmasanız çiçekli menekşe göremeyecektik şu aralar,ellerinize sağlık.Sevgili arkadaşlar bu nazik çiçekleri yetiştirirken hep kafamı kurcalayan şeyler oluyor.Bir ay kadar önce şeffaf bardağa arapsaçı ekmiştim.Estetik olsun diye de bardağı porselen bir kupanın içine koymuştum.Bugün suyuna bakarken gördüm ki beyaz bir sürü kök toprağı doldurmaya çalışıyor.Menekşelerim de bardaklarda ekili,ama onların toprağında böylesine canlı ve beyaz kökler göremiyorum.Demem şu ki; acaba bardaklar şeffaf olunca güneşi direk almaları menekşe köklerine zarar mı veriyor?
|
Hayır, sevgili Fahriyecim

, her bitkinin kökleri farklıdır. Menekşeninki çok nazik, özellikle yavru olanların ince ve narin, sana gelen yavruların şeffaf bardaklara bakınca görürsün ve mutlaka dikkat edin eğer kökler şeffaf beyazımsı, her şey yolunda, kahve tonlar olduğu zaman çürüme var veya o kökler ölmüş ve fonksiyonu kaybetmişler. Başka kökler olabilir tabii ki, ama gene dikkat edin
Ne kadar başarılı olursam olayım bende de bazen problemler oluyor. Mesela geçen hafta bir menekşenin yapraklardan (sertlik) turgor kaybı oldu, biraz suladım hiç bir değişiklik olmadı, evet çürük dedim kendi kendime, kestim (taç kesimi gibi, yalnız toprak altında olan, kökle birlikte) ve yapılan işlemleri size resimli olarak sunuyorum.
Tabii ki çürük, kocaman kahverengi tam kökün ortası, onu iyice temizledim jiletle (birkaç kez kesmek zorunda kaldım), kömür tozu sürdüm, biraz kuruttum ve suya koydum (taze kaynatılmış ve soğumuş)