View Single Post
Eski 27-09-2010, 17:24   #181
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Sn Meyvelitepe,

Sorunun arkasında bir şeylerin gizli olduğunu tahmin ediyorum. Kimse yanıtlamayınca yine de ben yanıtlayayım dedim. Gizli olanı da (genellikle önemli bir konu!) siz zaten söyleyeceksiniz sanırım. Bekliyorum.

Kimyasal olarak 7'nin üzeri yüksek pH ve 7'nin altı düşük pH'dir. Ama toprak açısından düşünürsek durum biraz farklı gibi...

Bazı besin elementleri (Fosfor, potasyum, kükürt, kalsiyum, molibden), düşük ph değerlerinde bitkilerin kullanımı için mevcut değildir. Bazıları ise (demir, bakır, manganez, bor, çinko) yüksek ph değerlerinde bitkilerin kullanımı için mevcut değildir. Bazı besinler ise (Azot ve Magnezyum), hem yüksek hem de düşük ph değerlerinde bitki alımı için mevcut değildir.

Her bir elementin toprak çözeltisinin ph değerine bağımlılığı farklı derecelerdedir. O yüzden, öncelikle ana besin elementlerine uygun ph aralığında çalışılmalıdır. Bu yüzden bence 6,3 ile 7,0 arası bence normal çalışma aralığıdır. pH yükseldiğinde öncelikle demir alımında sorun yaşanacaktır. 7,5 un üzerinde bor, bakır ve çinko eksikliği de ortaya çıkmaya başlayacaktır. 8'in üzerindeki topraklarda ise, hem demir, bakır, bor, çinko alımı son derece azalacak hem de azot ve fosfor besinlerinin alımında da sorunlar yaşanacaktır. Bunu iyi bir şekilde açıklamak için aşağıdaki diyagrama bakınız.

Name:  155.jpg
Views: 5589
Size:  52.7 KB

Düzenleyen Dogasever : 27-09-2010 saat 17:31 Neden: duzeltme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön