View Single Post
Eski 27-09-2010, 12:44   #11
adiyez
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-02-2007
Yaban mersini - Genel bilgi

Merhaba arkadaşlar,
Epey süredir yaban mersini ile ilgilenen birisi olarak bazı bilgilerin hatırlatılmasının yerinde olacağını düşündüm. Yaban mersini (belki likapa dersek daha gerçek olur, çünkü likapa bu ürünün türkiyedeki tek orjinal ismidir)

Neden likapa; çünkü yaban mersini ismi, muhtemelen mersin bitkisini (Myrtus communis L.) bilen birisinin likapayı gördüğnde, meyvelerini benzeterek , "olsa olsa yabani mersin meyvesidir" gibi bir düşünce ile çıkmış olabileceğini düşünüyorum. Çünkü meyveleri gerçekten benziyor. Ama "likapa" ismi yaban mersininin doğal olarak yetiştiği doğu karadenizde verilmiş bir isimdir. Likapa bu ürünün Türkiyedeki yerli ismidir. ama tercih sizlerin ******.

Bir diğer konu da likapanın blueberry olmadığı yönündeki bilgiler; likapa = blueberry dir. tam kendisidir. Yaban mersininin bir çok türü vardır ama ekonomik anlamda yetiştirilen 3 türü vardır. Yüksel çalı formu, alçak çalı formu ve tavşan gözü, likapa bunların ve diğerlerinin ortak adıdır. Yani yaban mersini eşittir vaccinium diyebiliriz. Çünkü bu türlerin pek çoğu doğu karadenizde doğal olarak mevcuttur (Ticari çeşitlerden bahsetmiyorum)

Fidan temini konusuna gelince, piyasada satılan fidanların %80-90 ı yurt dışından süs bitkisi olarak ithal edilmiştir. bu nedenle bunlar saksılarda, ve fazla boylanmayan çeşitlerdir. Çünkü bunlar tek tek hobi amaçlı satılmaktadır. Eğer ticari amaçlı adetli alacaksanız tüplü ve sertifikalı satışı vardır. Nerden alabilirm derseniz, birkaç tanesini internetten bulabilirsiniz daha da olmadı özelden mesaj atın 2-3 adres verebilirm. bilgileri ile beraber. Ben bahçe kurma konusunda iyi kötü tecrübe sahibi olarak, fidanları pahalı olan bu bitki için kazıklanma ihtimali de mevcuttur. dikkatli olmak gerekir.

Yetiştirme konusunda gelince; Yaban mersini (büyük ihtimalle) fidanını alıp bahçeye dikeyim diyerek yetiştirilebilecek bir bitki değildir. kendi ekolojik şartlarında çok güzel ve doğal olarak yetişmekle birlikte mesela; Ankara da bahçede yetiştirmeniz mucize olur. (saksıda özel şartlarını sağlarsanız olabilir) Çünkü likapa, çok düşük PH isteyen bir bitki(4-5), ayrıca bol su istiyor. Bahçede çoklu sayıda dikecekseniz PH ölçümü yapmalı ve gerekiyorsa kükürt ile PH düşürmelisiniz. (m2 ye 200 gr kükürt PH yı 1 birim düşürür) bu işi için granül veya toz kükürt de kullanabilirsiniz. Sulama için kullanacağınız suyun da PH sı düşük olmalıdır. Aksi halde toprak ph sı zamanla yükselir ve bitkiniz ölebilir.
Ayrıca ph dan aklıma geldi. Toptak phsının yüksek oluşu demir alımını engeller bu nedenle varsa demirli yaprak gübrelerinin kullanımı yükselen ph nın etkisini bir nebze azaltabilir.

Çoğaltma konusuna gelince; yaban mersini doku kültürü ile çoğaltılıyor (yurt dışında) biz çelik ile çoğaltmayı denedik %0,4veya%0,6 lık IBA ile denedik, sonuçlar fena değildi. İlk kez denememize rağmen 30-40 tanesi köklenmişti. Tohumla çoğaltabilirseniz ne ala, belki ticari çeşitlerde açılma olabilir, ama bazı (tozlanma için başka çeşit aramayan) likapalarda açılma olmaya bilir de. Aşı ile çoğaltma (yerli likapa üzerine) mümkündür ama çalı bitkisi olduğundan dipten gelen sürgünler her zaman problem olacaktır.

Not : Ticari anlamda likapanın üretimi veya satışı ile hiçbir ilgim yoktur. Bahçe tesisi yapmış biri olarak aklıma gelenleri yazmaya çalıştım. Ekstra bilgi isteyen olursa, yazsın buraya. Biliyorsam söylerim.

adiyez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön