View Single Post
Eski 25-01-2007, 13:05   #77
aysemelike
Ağaç Dostu
 
aysemelike's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 434
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Balıkçı Mesajı Göster
Aradım fakat Glayöl konusunu bulamadım.

Benim sümbül, glayöl, yıldız gibi soğanlı bitkilerim var.
Birkaç yıldır soğanları topraktan çıkarmıyor, kendi haline bırakıyorum.
Neyi ne zaman yapacaklarını benden iyi biliyorlar.
Yalnız, soğanlar büyüsün diye çiçekler geçtikten sonra bitkiyi kesmek lazım diyorlar, burada okuduklarıma göre tam aksine sulamaya ve bakıma devam gerekiyormuş.
Bu sulama ve gübreleme, bütün soğanlı bitkiler, bu arada glayöl için de geçerli değil mi?
Sayın Balıkçı,
Soğanlı bitkilerin hemen hepsi aslında topraktan almadığınızda dediğiniz gibi ne yapacaklarını iyi bilirler ama daha gelişkin, güzel çiçekli olmalarını istiyorsanız tıpkı öteki bitkiler gibi ihtiyaçları olan bakımı yapmalısınız. Çiçekleri geçtikten sonra sadece kuruyan çiçeğin sapını dibinden kesmeniz yeterli. Diğer yapraklar sararana kadar aşırı olmamak kaydı ile sulamak da şart. Gübrelemeye gelindiğinde, ben bir kış başı birde çiçekleri geçtikten sonra ziraatçimden aldığım soğanlı bitkiler için olan organik gübreleri kullanıyorum.
Yerlerinde aşırı çoğalabildikleri için çiçeğine göre 3 ila 5 yılda bir topraktan çıkarılıp, bölünmelerinde ve yeni yerlerine ekilmelerinde fayda var. Unutmamak gereken bir nokta da örneğin bu yıl lale ektiğiniz yere birkaç yıl lale ekmemelisiniz, aslında bu yanlızca soğanlılar için değil tarımda çok kullanılan bir yöntemdir. Heryıl birbirini tamamlayan bitkiler yer değiştirilerek ekilmelidir....Umarım yardımcı olmuştur...

aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön