View Single Post
Eski 17-09-2010, 13:13   #2039
tamergulkaya
Ağaç Dostu
 
tamergulkaya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-10-2009
Şehir: ısparta
Mesajlar: 240
Sn Denizakvaryumu
Bu sene 100 dekarla başladığımız ticari goji plantasyonlarını önümüzdeki senelerde çok daha büyük alanlara çıkaracağımızdan kuşkunuz olmasın.İslamköy Türkiye goji plantasyonlarının merkezi olmaya aday.Yeri gelmişken destek ve yardımlarını esirgemeyen ve bize sahip çıkan İslamköylülere teşekkür ederiz.
Meyve üretim sistemi olarak organik tarım ve iyi tarım uygulamaları olarak sertifikalı iki üretim şekli tercihimizdir.
Gübre ile ilgili olarak çalışmalarımız var.Bölgede mevcut meyve fabrikaları artıklarınının mikrobiyolojik fermentasyonu ile bitkisel gübreye dönüştürülmesi ile ilgili önemli bilgi birikimimiz var.Kimyasal gübrelerin toprağın tuzlanmasına,alkanitesinin ya da asiditesinin artmasına sebeb olması büyük bir sorun.Bu konuda mikrobiyolojik ugulamalarla ilgili de çalışıyoruz.
Gojinin en önemli özelliklerinden birisi kök yapısı özellikleri ile çok hızlı bir şekilde toprağı
iyileşirmesi mevcut tuzluluğu ve alkaniteyi çok iyi hale getirmesi.Yabani iğde ve goji tuzlu
kıraçli verimsiz toprakları değerlendirebilecek bikiler.
Potasyumun kaynağı kayaçlar ve bikisel atıklar kullanılıyor.Alkol sanayi atığı şlempe nin potasyum oranı % 4 .Pancar kaynaklı potasyumun bikilerce alımı çok kolay ve iyi.Şarap fabrikaları artığı tortu ve posada potasyum kaynağı olarak kullanılabilir.
Ticari goji üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu emek yoğun bir biki olması.
Toplama maliyeti diğer meyvelere göre oldukça yüksek.Bir işçinin günde oralama 15-20 kg taze meyve toplayabileceği hesaplanmalı.
Bizim gojide hedeflediğimiz konuların içinde kıraç toprakların tarımsal üretimde kullanılması ve işsizliğe karşı bir parça çözüm üretmesi.
Ticari goji üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu iyi fidan kullanmak,uygun çeşiti seçmek.Piyasada satılan her kuru goji meyvesinin tohumundan verimli goji fidanı üretilemez.Kültüre alınmış gojilerin meyvelerin tohumlarında çok yüksek oranda açılmalar olması muhtemel.Yüksek meyve tutumu ve meyve verimi için verimsiz tozlayıcı cinsin kulanılması durumunda üretilen meyvenin tohumları meyve fidanı üretiminde kullanılmaz.Şu an Türkiye de verimsiz ya da dikenli fidan bulunması bu yüzden sanırım.Sayın Meyvelitepe verimli bir çeşit yakalamışken ırk bozulmasına sebeb olabilebilecek yabancı verimsiz çeşitleri verimli gojilerinden uzak tutsa iyi olur diye düşünüyorum.Verimli goji ağaçlarından alınan çelikle ya da doku kütlürü ile fidan üretimi en mantıklı olanı.Dışarıdan fidan temini durumunda damızlık kaynağı bilinen sertifikalı fidanlar tercih edilmelidir.


Düzenleyen tamergulkaya : 17-09-2010 saat 19:18
tamergulkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön