değerli arkadaşlar formunuzu 2 aydır takip ediyorum.çok hoş ve zevkli.sonunda dayanamadım bende üye oldum.
tıbbi cihaz ve üniversitelerin bab projelerine üretim yapan bir firmam var.biz profesyonel olarak bitki böcek yetiştirme kabinleri üretiyoruz.
dolayısı ile bukadar azim ve meraklısına bazı teknik konularda destek atmayı borç bildim..
sonuçta elde edilecek bilgi hepimizin ve bilgiyi elde etmek içinde zaman harcamamak gerekir.hatta böyle bir şeyin üretimine profesyonelce geçmeyi bile düşünmeye başladım.
formda okuduğum ve arkadaşların patinaja düştüğü konular ve cevapları aşağıda olduğu gibidir.eğer bu yöntemleri dikkate alırsanız hem başarılı olur hemde düşük maliyetle ürün elde etmiş olursunuz.
1-sulamanızı pulvarizasyon metodu ile yapmanız gerekir,
2-sulama saat ve dk göre olamaz ortamın ve kökün nemi RH değerinden ölçülür ve gerektiği kadarsu verilir.suyun fazlası her nekadar atısada bitki kökü sualtında kalmış olur buda çürüme ve büyümenin yavaşlaması demektir.yani sizin deyiminizle slaj/bitki turşusu.buda bitkide kaliteyi düşürür.aynı arkadaşlarımızın evlerinde yaptıkları saksı deneyi gibi.
3 klimalar ortamdaki nem dengesini bozar.ve istenmeyen bakteriler üretir.ortama steril hava ile sirkülasyon yapmak gerekir ki sistem bakteri küf ve mantarlara karşı dirençli olsun
buda sistemdeki havanın UV 254 nm ve HEPA fitreden geçirilmesi anlamına gelir.UV yi direk bitkiye verirseniz bitki ölür.
4- bitkiye vereceğiniz susıcaklığı ortam sıcaklığı ile aynı olmalı hatta 3 derece fazla olmalıdır.biliyorsunuz ki yüzeye su geldiği anda buharlaşma yöntemiyle bitkinin ısısını düşürür,bitkiyi geresiniz.
5- kullanacağınız ampuller 400-700 nm ışık saçan gün ışığı olamalı , UV a bantıda ışık vermelisiniz.ve lambaların balastları piyasadaki klasik balast olmamalıdır.klASİK balastlarda 50 hz titreşimi vardır.bu da bitkide straoba etkisi yani stres oluşturur.
6-kullanacağınız tepsiler paslanmaz çelik,aliminyum veya dışarıya plastik molekülü olamayan materyallar olmalı ve temiz olmalıdır.yoksa çimlediğiniz üründen önce küf bütün ortama yayılır.
7 -çimlenme ve büyüme sonuçta bir fosentez olduğuna göre ortama kontrollü CO2 vermek gerekmezmi,ki bitki CO2 alıp O2 yi dışarı versin.
işin püf noktalarından bazıları
sizleri izlemeye devam edeceğim.
ayrıca daha fazla bilgi alabileceğiniz link aşağıdadır
http://www.teknomar.com.tr/bitkikabini.asp