Sevgili dostlar,
Siz değerli doğa dostlarının, bilgi ve tecrübelerinin beni geliştireceğini, en azından yaptığı işi bilen hakkını veren biri olma yolunda yardımcı olacağını düşünerek "Bonsai Maceramı " Sizlerle paylaşmaya başlıyorum.
Öncelikle ikea dan aldığım" Fukien Tea" olduğunu tahmin ettiğim ağaçla başlayarak, kısaca anlatıp resimlerle son durumunu aktarıp, tavsiyelerinize başvuracağım. Buna ek olarak "Şimşir" fidanında yaptığım uygulamaları da unutmamam gerek.
Fukien tea fidanını aldığımda iç mekanda yetişen bir bitki olduğunu düşündüğüm için çok fazla güneş almayan, hatta Direk güneş ışığı almayan bir noktada sulama ile başladım. Akvaryumdan aldığım atık suyu kullanmaya çalıştım ( Sudaki Amonyak nitrit ve nitrat değerleri konusunda pek bilgim yok ) Bir süre sonra yaprak dökülmesi sonucu balkonda güneş ışığı alabilecek bir noktaya yerleştirdim.
Bu noktada pek bilgili olmadan, budama yaptım ve gövde görünümünü ortaya çıkarmaya çalıştım. Şimdi yeşil yaprakları var ve taze fışkınlar. Bir yaprak üzerinde kurumaya benzer kahve rengi lekeler var.
Daha sonra saksı beni çok küçük olduğu için rahatsız etmeye başladı ve saksıdan çıkardığımda çok fazla kök olduğunu ve neredeyse toprak kalmadığını farkettim. Plastik saksı alarak kök budaması yaparak ( Mevsimin erken olduğunu biliyorum ) uygun bir toprak karışımı ile saksıya.
Toprak karışımına uygun dememdeki maksat, forumda okuduğum kadarı ile elde etmeye çabaladığım karışımı nitelemek.
1 ölçü perlit
1 ölçü dere kumu
3 ölçü funda toprağı ( babamın tavsiyesi )
En son ekimden sonra bir miktar torf üzerine ekimden sonra serptim.
Ne ölçüde etkili olacağını bilmiyorum, ama iç güdülerime güvenirim genelde :P
2 Hafta önce Şimşiri aldım, bir müddet suladıktan sonra gövde görünmediği için budamaya karar verdim. Şimşir için anlatacağım pek bir şey yok, yalnızca yaprak uçlarında Beyaz kuru ve dökülmüş görüntüsü mevcut.
Resimleri Umarım yeterli ip ucu vererebilir.
Saygılarımla..