Biz de mevsimin sonuna yaklaştık. Hala başta domates olmak üzere sebze hasat ediyoruz. Adalardan her gün ortalama 25 kilo civarında sebze çıkıyor. Mevsim başındaki genel problem hasat başlangıcını geciktirdi. Ancak sonradan iyi topladı. Domatesler hala tepe dallardan çiçek açıp domates bağlıyorlar. Lezzetleri de her zamanki gibi çok iyi oldu. Bu yıl 60 civarında farklı çeşit domates ekmiştim. Diğer sebzelerde de epey farklı çeşitler vardı. Pembe domatesler ortalama 600 gr. ile 1100 gram arasında oldular.
Güvey fenerleri adalarda fazla büyüdü. Üzerleri meyve dolu ama daha yeni sararmaya başladılar. Bu kadar çok büyüyeceklerini tahmin edemedim. Daha seyrek ekmem veya budamam gerekirdi.
Yazın ek gübre vermedim. 2-3 haftada bir sulama suyuna EMA karıştırdım. 2 kez de Delfin, Bacilus Subtilis ve EMA karışımlı suyu yapraktan verdim. Birinde kaolin de karıştırdım. Şu ünlü domates kurdunu 3-4 tek domateste gördüm. Herhangi bir yayılma olmadı. Başka bir kayda değer zararlı da görmedim.
Sebze adaları sayesinde bu yılı çok fazla kayıp olmadan kurtardık. Etrafta pek çok sebze bu yıl hezimet oldu. Bizim köy ticari çalı fasulyesi yapar. Üretim miktarı geçen yılın yarısı kadardı. Fakat ellerine geçen para daha fazla idi. Bu günlerde İstanbula kilosu 6 liradan gönderiyorlar.
Onun dışında her biri yirmi kiloya varan karpuzlar oldu. Kırkağaç ve kışlık sarı kavunları henüz toplamadım. 18 tane balkabağı saydım. Büyüklükleri tahmini 10 kilo ile 50 kilo arasında değişiyor.
Eski adalardaki baklaları söktükten sonra kışlıkları dikmiştim. Brokoliler olmaya başladı. Pırasalar büyüyör. Karnıbahar, brüksel lahanası ve lahana gibi sebzeler dikilme zamanına göre epey geliştiler. Önümüzdeki günlerde ıspanak da ekeceğm.
Mevsim sonu, bu yıl yazlık sebzeleri ektiğim adalara kompost takviyesi yapıp hemen bakla ve bezelye ekeceğim.
|