İlhan bey;
Anladığım kadarı ile ticari anlamda topraksız tarım serası kurmak istiyorsunuz. Öncelikle kendimle ilgili bilgi vereyim de yanlış anlaşılmasın. Ben çiftçilik ya da hayvancılık yapmıyorum. Ama planlarım içinde uzun vadede böyle bişey yapmak var. Ayrıca bu siteyi de uzun süredir takip ederim. Bu nedenle gerek teoride gerekse pratikte biraz bilgi sahibiyim. Bu nedenle yazacaklarım uzman görüşü değildir, fakat konuyu uzun süredir izleyen birinin görüşleridir.
Düşündüğünüz konu ile ilgili öncelikle 2 konuda bilgi sahibi olmalısınız. Birincisi seracılık, ikincisi topraksız tarım.
Seracılıkta hep söylenen şey şudur. Sera kurulum maliyeti klasik seralara göre her halükarda daha yüksektir. İster kitaba uygun sera kurdurun, isterse maliyeti düşürmek adına sistemi modifiye edin. Fakat işin güzel tarafı kurulumdan sonra kendini amorti edip kara geçmesi çok daha kısa. Serada en kolay satılan şey domates olduğu için genelde domates için topraksız tarım serası kurulur. Burada dikkat etmeniz gereken şey ise şu. Genel görüşe göre ticari yapacaksanız en az 10 dönüm sera kurun. Bu hem birim ürüne olan kurulum maliyetini azaltır, hem işletme maliyetini, hem de satış aşamasında elinizi güçlendirir.
Eğer domates dışında bişey düşünürseniz de yaklaşık olarak aynı sorulara cevap bulmanız gerekiyor. Ben gerek hayvancılıkta, gerekse tarımda şunu öğrendim. Eğer ev geçindirmek için işe başlayacaksanız sera büyük olacak, buna imkanınız yoksa birim alana normalden çok daha fazla ekim yapacaksınız. Bu çok sayıda ekim formülleriyle igili internette" vertical gardening " diye arama yaparsanız bilgi sahibi olacaksınız.
Topraksız tarımın incelikleriyle ilgili forumba bol bilgi var. Biraz zamana ayırmanız gerekecek. Bakmayın siz sitenin bu aralar sakin oluşuna. Aslında sitede cevaplar oldukça hızlıdır ve yardımsever bir sürü kardeş ve abi bulabilirsiniz. Fakat yaz döneminde insanların bir kısmı tatilde, bir kısmı teoriği pratiğe geçirmeye çalışıyor, bir kısmını sıcak ekilemiş. Benim gibi birkaç kişi ara ara size yardımcı olmaya çalışır merak etmeyiniz.
Bu arada sizin önemli bir artınız var. Topraksız tarım topiğinin abisi, amcası, piri olan Kudret Tezel abimiz sizinle hemşeri. En güzeli Kudret Abi ile iletişim kurup birebir görüş almaktır. Ben birkez yüz yüze görüşme fırsatı buldum, çok fayalandım.
Sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım. Bu arada Kadir gecenizi ve Ramazan ayınızı tebrik ederim.
|