[QUOTE=naturepalm;677847]Hami bey selamlar,
İyi ve kötü haberlerim var ektiğim tohumlarla ilgili...
Chamaerops humilis tohumlarımın hepsi tuttu diyebilirim ve şuan 10-15 cm uzunluğa ulaştılar

fotoğraflarını merak eden arkadaşlar olursa koyabilirim...
Serenoa repens içinde aynı şeyi söylemek isterdim ama sonuçlar iyi değil.Şuanda ektiğim 20 tohumun hiçbirinde gelişme yok.Nisan ayı gibi ektim aradan 4 ay geçmesine rağmen hiç gelişme yok sizce neden kaynaklanabilir.Tohumu yurt dışından getirtmiştim tohum taze değil miydi acaba? Hava toprak **** su koşullarına uyum sağlamadı belkide.
Sizce ne yapmam gerekli, yeni tohum arayışına mı girmeliyim?
Palmiye tohumlarının meyvesinin/çekirdeğinin toplanması hepsi için genelde aynı mıdır, hangi aylardır ve bu tohumlar toplandıktan sonra en geç kaç ay içinde ekilmelidir.
Merhaba,
Chamaerops tohumları nispeten kolay çimlenir.Çoğu 2-3 ay içinde çimlenir ve gelişim gösterir.
Serenoa repens te aslen kolay çimlenir.Ben saydığınız biyotik faktörlerin etkili olduğunu düşünmüyorum.Sanırım tohumlarınız çimlenme kabiliyetini kaybetmiş.
1 kaç tohumu çıkararak endospermin diriliğini ve embriyonun durumunu bir kontrol etmelisiniz.Ekim işleminden önce suda batırma işlemi uygulayarak yalnızca dibe hızlıca batan tohumları kullanın.Genellikle Palmiye tohumları (fazla yağlı olmayan türler)olgunlaştıktan sonra uygun ortamlarda 1 yıla kadar saklanabilir.tam bir olgunlaşma tarihi veremem.zira aynı bahçede aynı türde 1-3 ay arayla olgunlaşma olabiliyor.Ama genel olarak sonbahar ayları diyebilirim.
Yeni sezon tohumlarını güvenilir kaynaklardan elde edebilirsiniz.ama egzotik türlerde %50 çimlenme yüzdesi bile çok iyi bir başarıdır
selamlar