Sayın hoyaseverler, sadece görsellik paylaşımında bulunduğum sanırım çok doğru bir değerlendirme olmaz.Bugüne kadar sayısı iki yüzü geçen bitkilerimi kendi adıma açacağım başlıklarda sadece şu bitki açtı bu bitki yaprak çıkardı şeklinde tanıtmam hiç zor değildi.(Açıkçası bunun yanlış olduğunu düşünmediğimi daha önce belirtmiştim.)Ancak ben hep tür başlıklarında kalarak bitkilerin tüm özelliklerini (kuşkusuz görsellikler de dahil) kendi tecrübelerim ve edindiğim bilgiler ile paylaşmayı tercih ettim.Bu paylaşımlarda bilgi görselliğin önündedir.Paylaşmak istemediğim bir konu olursa bunu açıkça belirtmekten çekinmem.Topraksız yetiştirme yöntemlerine gelince süs bitkilerinde sanırım Türkiye'de uygulama yapan tek kişi olduğum görülüyor.(Ya da paylaşımda bulunan tek kişi olduğum söylenebilir.Bir başka yetiştirici varsa tanışmayı çok isterdim.)Bu durum çok yeni ve geniş bir konunun başkalarına aktarılmasında bana sorumluluk yüklüyor.Kişisel nedenlerle ön çalışmayı yapmakta geciktim.Ancak tekniğin uygulanmasında mevsimsel sınırlama sözkonusu değil.Bu konu dışında Hoya türlerinde yaprak detayları çiçeklerin morfolojisi ve tozlaşma açmayı düşündüğüm başlıklar.Sabır çiçeklerinde uzun soluklu çalışmalar daha verimli olacak diye düşünüyorum.
|