Merhabalar,
http://www.organicagcentre.ca/DOCs/V...sManual_gm.pdf linkinde 50 küsür sayfalık bir solucan kültürü dökümanı var.
Bu dökümana göre solucanları üç tipe ayırmışlar.
1.Toprağın içinde yaşayarak çok az yüzeye çıkan ve toprakta ne besin varsa onunla yetinen ve yüzeye çok seyrek çıkan tipler ki bunlar çok kanaatkar oldukları için vermikompostta verimleri çok az oluyor.(Endogeic)
2.Toprak yüzeyinin altında yaşayarak sadece geceleri yukarı çıkarak çürüyen atıklarla beslenen tipler. Canadian Night Crawler bu tipte bir solucan. Bunları vermikompostta kullandıklarını daha önce bir kaç yerde okudum.(anecic)
3.Topraktaki döküntülerin içinde yaşayarak beslenen solucanlar ki vermikültüre ve vermikompost için kullanılan ve ticareti yapılan türler bunlar.(epigeic)
Bu ve diğer kaynaklardan araştırdığımın özeti şu: Eğer ki hızlı kompostlaşma yapan verimli solucanlar istiyorsanız bu solucanların hayatta kalıp soyunu sopunu devam ettirmek için tabiatta çok az zamanı olan solucanlardan olması gerekli. Bunun için de en uygun solucanları en fazla araştırma yapılan yer olduğu için Kanada'da ki soğuk iklimlerde buluyorlar ki Eisenia fetida'da bunlardan biri. Bu solucanların neslini devam ettirebilmek için her sene bir kaç ay vakitleri oluyor. Karlar eriyecek, döküntüler ortaya çıkacak, beslenilecek ve üreme faaliyetlerinde bulunulup yumurta(cocoon) lar bırakılacak. Dolayısıyla, yeme içme faaliyeti ne kadar hızlı yapılırsa ve ne kadar fazla birarada bulunulup vaktin bir kısmı da üremeye ayırılırsa genlerini aktarma şansı da o kadar fazla olacak.
Bizim sağdan soldan topladığımız solucanlar büyük ihtimalle 1 tip(Endogeic) solucanlardan olduğu için vermikompost ve vermikültürde verim elde edilmesi ihtimali düşük. Ama ülkemizde Anzer gibi iklimi daha soğuk ve toprak üstü döküntüsü fazla olan bölgelerdeki solucanları araştırmak gerekli. Bakarsınız o zaman yerel flora ve faunaya daha fazla uyum sağlamış aceleci

ve verimli bir yerli tür de bulunabilir.