Bu resimleri ilk gördüğümde çok üzüldüm. İnsanın böyle bonsailere sahip olupta bu şekilde önlem alması ne acı değilmi. Evet hırsızlıktan bahsediyorum.
Ülkemizde bonsai yeni yeni tanınıyor. Tanındıkça da ne kadar değerli olduğu bilinmeye başlayacak. Çeşitli ülkelerin forumlarını ara ara takip ediyorum. Bir sürü çalınmış bonsai ile ilgili haberler okuyorum. Herşeyin olduğu gibi bonsainin de hırsızları var. Belki Türkiye'de bu tür çalınma durumlarıyla karşılaşmıyoruz ama bonsai tanındıkça ve güzel bonsailerimiz oldukça bizimde önlemler almamız gerekecek. Bu başlığı o nedenle açtım.
Geçen akşam Uğur abi (acerpalmatum) ile msn den görüşüyorduk. Balkonların artık bize yetmeyeceğini ve ben de Ankara'ya gidersem alternatif yer ihtiyacından konuştuk.
Şehir içinde bir teras kat iyi olabilirdi. Kuracağımız bonsai klubü içinde çalışma yeri olurdu ama malum şehir içinde kiralar fazla.
Şehir dışında 20 dakika uzaklıkta köylerden ev tutabileceğimizden bahsetti Uğur abi. Bu seferde bu hırsızlık olayları aklıma geldi. Belki şimdi çalınmaya değer bonsaimiz yok ama hepimiz çalışıyoruz ve güzel bonsailerimiz olacak.
Bonsai sayımız arttıkça yer arayışına gireceğiz. Belki bahçeli bir köy evi ideal olabilir ama o evi nasıl yalnız bırakırsın. Ya da bahçeli evi olanlar hırsızlardan ağaçlarını nasıl koruyacak. Bunu düşünüyorum bu sıralar ve paylaşmak istedim.
|