Tavan betonu kalıpları söküldü, iç tavanların kaba ve ince sıvaları yapıldı. Evin taş duvarlarının üstünde 40 cm. yüksekliğinde ve 40 cm. eninde demirli beton bir hatıl dönülmüş ve tavan betonu da bu hatıl üzerine demirlerle bağlanarak atılmışdı. Hatılın dış tarafında 10 cm bir boşluk kaldı ve burası duvarların taşı ile ahenkli olsun diye taş örülecekdi. Usta bahçede mevcut taşı kırarak yapamam ufak boylarda taş seçmemiz lazım deyince artık halim kalmadı taşla uğraşacak dedim ve vazgeçtim taş kaplamadan.
Tavan betonu üzerine yapılacak teras duvarının kalıbını 5 cm dışarıdan kurdurdum ve taş duvar üzerindeki hatıl yanı boşluk 5 cm ye indi, demirli beton teras duvarı hatılın yanından taşa oturmuş oldu. Beton teras duvarına sıva yapılınca taş duvar ile aynı hat yakalanmış olacak.
Hafta sonu o duvarlarında kalıpları söküldü ve temizlikler yapıldı. Tüm binanın çevresine yeni ahşap iskeleler kuruldu. Bu gün teras duvarı sıvanmaya başlanmış telefonda aldığım bilgiye göre. Sıva üzerine eski usul elle serpme atılacak ve beyaza boyayacağım bilahare duvarı.
Binanın dış ve iç derzleri hiç ellenmemişdi. Duvar sıvası bitince yukarıdan aşağıya doğru derzlere geçilecek. Derzler için mermer tozu, kalekim, beyaz çimento, perlit ve kum alındı. Bunun yanında derz harcına sika da ilave edilecek, güzel olacak diye ümit etmekteyim.
|