View Single Post
Eski 27-08-2010, 13:42   #369
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
iqlover Arkadaşımız aramıza hoş geldiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iqlover Mesajı Göster

Bu konuya en çok emeği geçen Sayın Epsody'nin birkaç mesaj yukarıda, Saikou ile yaptığı diyalog çok dikkatimi çekti ve araştırmaya değer buldum. Bu noktada Sayın Epsody'den "toprak solucanları Essenia Fetida'dan daha kaliteli üretim yapar" sözünü biraz açmasını istirham edeceğim.
Arkadaşım iqlover, Bu konuya ilgi duymanıza çok memnun olduğumu bilmenizi isterim, sizinde bildiğiniz gibi solucan gübresine ilgi günden güne artmakta bu konuya ait bilgilerde yayılmaktadır.

Essenia Fetida cinsi solucanların daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi ticari
anlamda düşünülürse toprak solucanlarına göre atıkları çok çabuk tükkettiği bir gerçek, bu solucanlar genelde gübre içindeki solucan türlerinin özelliklerini taşıdıklarından bazı ileri yönde perfomanslı gibi görünebilirler,

Toprak solucanlarının beslenmeleri sağlandığında üremeleri konusunda, Essenia Fetida solucanlarında aşağı kalır yönlerinin olmayacağını toprak solucanlarının üremeleri çalışmalarında bulunduğum bu bilgiler bende mevcut.

Şimdi gelelim esas solucan gübresinin her iki solucan üzerindeki mukayesesine, bana göre toprak solucanlarının dışkıları ve gübreleri toprak yapı ile çok uyumlulk içinde olduğundan toprak solucanlarının gübreleri topraklar için çok iyi yönde toprak şartlandırıcılığı bakımından sizin Essenia Fetida solucanlarından daha üstün özellikler taşımaktadır, çünkü toprak solucanlarının sindirim istemleri toprak bazlı organik çürüntüleri öğüttüklerinde biraz geçmiş olsalar dahi öğütme işlemlerinde toprak içindeki mineralleride kullandıklarından dışkılarındaki ürünlerin kalitesinin artmasının sebebleri buradan ileri gelmektedir.

Sizlerin Essenia Fetida tipi solucanlar gübre bazlı solucanlar olduklarından onlara sunulan atıklar genelde gübre bazlı atıklar zaten yarı yarıya işlenmiş durum arzetmektedirler, sonra bir organik maddenin bir canlının sindirim sisteminde ne kadar fazla işlem görürse atıklarında o kadar değeri artmaktadır.

Sizlerin Essenia Fetida solucalarını fazla oburlukları ile atıkları gereği gibi işleme imkanı bulamadan dışkılamaktadırlar, ticari anlamda bu durum geçerlilik kazanmaktadır.

Alıntı:
Zira önemli bir nokta yakalanmış olabilir bu konuda... Ayrıca, benim yaptığım araştırmalarda Essenia Fetida'nın, hem vermikompost üretimi, hem de çoğalma açısından en uygun cins olduğunu belirlediğim halde, kalitesinin düşük olabileceği fikri cidden canımı sıktı. Bu kalite değerlendirmesini neye göre yapabiliriz? Ya da önümüze her iki solucanın ürettiği gübreden konsa, kalite farkını anlamak için ne yapabiliriz? Elbette özdeş iki bitkiye, eşit miktarlarda koyarak denemek en akıllı çözüm gibi görünüyor ama, bu da son derece uzun bir süreç demek.
Yukarıdaki mesajın içeriğindeki soruya cevap benim forumlarda çeştli başlıklarda solucana ait bilgileri taratırsanız bütün cevapları bulabilirsiniz, şu kadar söyliyeyimki bahardaki doğanın uyanmasındaki gelişmenin kaynağı bütün topraklarda solucaların uzman bir bahçevan edasıyla yaptıkları işlerle açıklanabilir, bu sözüm toprak solucanlarını üstünlüklerini anlatmaya yeter bulmaktayım,

Sizlere solucan araştırmalarında solucanların çürüntü tüketim çeşitlerini de katarak mukayeslerinizi daha objektif hale getirmiş olursunuz, işte o zaman kendi şartlarınıza göre solucan gübresi üretimlerinde hangi tip solucanlarla işin daha cazip olduğunu da anlamış olacaksınız, sevgiler saygılar.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön