Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever
...
Selahattin Beycim,
Hay hay ben ürünlerin karşılaştırılmasını memnuniyetle karşılarım. Ama bunu ak mı kara mı zihniyetiyle değil bilimsel amaçla yapmalıyız. O yüzden de, bu karşılaştırmanın tam teçhizatlı bilimsel bir kurumda yapılması zorunludur. EMRO Türkiye izin verse de vermese de, ben Doğasever olarak bu karşılaştırmayı yapmak isterim. Sadece ilaç kalıntılarını karşılaştırmakla kalmayalım, ağır metaller özellikle en tehlikeli olan Krom Altı, petrol türevlerinin atıkları (TH’ler), nükleer atıklar, dioksinler olmak üzere tüm alanlarda karşılaştıralım. Eğer B5A pestisitleri parçalıyorsa, tüm diğerlerini de parçalayacaktır. Hem de denemelerde, hem topraktaki, hem de bitkideki kalıntı değerlerini karşılaştıralım. Ben kaçmıyorum. Çok daha kapsamlı bir karşılaştırma öneriyorum.
|
Araştırma kuruluşuna gerek yok çünki Tübitakla anlaşmadan önce ben kendi kurumumu kalıntıyla ilgili duruma ikane edemedim ettimde katkı kalıntı bölüm başkanının olaya muhalefeti nedeniyle proje yattı ve firma Tübitaka yöneldi.
Kalıntı olayının çiftçi şartlarında olması gerekiyor kanattindeyim hatta gerekirse ilaç dozlarını iki misli atalım kabul etmezseniz sadece B5A için iki misli doz atabilirsiniz. Bu nedenle ihtiyacımız olan şey şudur:
1-Meyve bahcesi veya ürünün uygulanacağı hasada gelmemiş meyve ağaçları
2-Ürünü tarafsız uygulayacak bir çiftçi (gerekirse bizde uygulama alanında olacağız)
3-Her iki üründen numuneler, ağır metal kalıntısını sağlayacak ürünler, Kalıntı yaptığı bilinen sistemik etkisi olan bi zirai mücadele ilacı
4-Kontrol için EM ve B5A kullanılmamış ancak ilaç atılmış ağaçlarda olacaktır
5-Analiz için gönderilecek mutabık akalcağımzı Akredite ve pestist ve ağır metal analizi yapabilen laboratuvar.
6-Forumdan bir akademisyende duruma uygun deneme deseni kurabilir.