View Single Post
Eski 19-08-2010, 11:02   #1406
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Arkadaşlar, her ürün, gerek içeriği gerek etki mekanizması ve faydaları bakımından diğer ürünlerden farklı ve bu bakımdan benzersizdir. Bu gerçeğin satış dilinde ifadesi yanlış anlaşılıp algılanmaya müsait oluyor. Filan ürüne, "bunun benzeri yoktur ve dünyada ilktir" denildiğinde kelime anlamı bakımdan doğrudur, ama yarattığı intiba "bundan daha iyisi yoktur" yanlış olmaktadır. Çünkü bir şeyin iyi olması da görecelidir, neye göre iyi, ne bakımdan ve hangi koşullarda iyi, gibi.

Bu sebeple ürün karşılaştırması gibi şeyler de yeterince anlamlı değil. Çünkü ürünlerin etki mekanizmalarının farklı olduğu durumlarda hangi koşulda karşılaştırma yapılacak ve ne olursa biri daha iyi kabul edilecek. Tahmin ettiğiniz gibi bu o kadar basit bir şey değil. Her ürün, kendi koşullarında rahatlıkla daha iyi çıkar.

Burada önemli olan, kullanan kişilerin ürünü, içeriğini, etki mekanizmasını, hangi durumda ve nasıl kullanılacağını bilmesidir.

Söz gelimi, b5a'da canlı bakteri yoktur ama toprağa uygulandığında, toprakta bulunan faydalı mikroorganizmaları çok hızlı üremesini sağladığı söyleniyor. Öyle ise, öncelikle toprakta faydalı mikroorganizma olmalıdır. Sadece bu bakımdan bakılsa bile ürünlerin biribirlerine benzemezlikleri ortaya çıkar.

Bu sebeple, bu gibi pek çok ürünü biribirine rakip olarak dahi görmemek lazım. Akıllı ve bilgili kullanıcılar piyasadaki tutarlı ürünleri biribirlerinin tamamlayıcısı gibi görmeliler. Firmalar da konuya bu açıdan yaklaşmalılar.

Ben b5a müşterisi değilim. Ama bu güne kadar içerik, bilgi, belge vb. sebeplerle çok laf ettim. Firma veya temsilcileri her seferinde ya yanıtlamaya çalıştılar, ya da sessiz kaldılar. Soru sordum diye saldırmadılar, ya da başka olumsuz davranışlar sergilemediler. Bu bence çok önemli bir erdem, firmanın ve ürünün bundan sonra adım adım ve pozitif ilerlemesinde önemli bir özellik.

Bu gibi yerli ürünlerde gördüğüm en büyük handikap, söylenen şeylerin arkasında destekleyici meteryal olmamasıdır. Söz gelimi, b5a, topraktaki mikroorganizmaların çok hızlı üremesine sebep oluyor ise, bunun bağımsız bir şekilde denenmiş ve akakademik olarak raporlanmış olması, makale yayınlanmış olması gerekir. Yurt dışı kaynaklı ürünlerin şansı bu oluyor. Çok fazla literatür bulunabiliyor. Aynı şekilde b5a şayet çok kısa süre içinde sentetik kalıntıları ayrıştırıyorsa (ki bu çok önemli bir iddia) bunun ortada pek çok doğrulamalı raporu ve deneyi de olmalıdır.

Bir diğer çok önemli husus da, ürünün ortaya çıkma sürecinde tutarlı davranabilmekten geçiyor. Asla çelişkili şeyler söylenmemeli (ki, bu ilk zamanlar b5a'da olmuştu), ve doğal olarak asla yalan da söylenmemelidir. Bu gibi şeyler, temsilcinin eliyle ürünün batmasına sebep olur.

Hiç kimse, başkasının ürününde bir analiz veya deneme gibi bir şey yapmaz, yaptırmaz. Ne diye uğraşsın. Dolayısıyla, ürünlerin etki mekanizmaları ve içerikleriyle ilgili deney, akademik çalışma vb. olabildiğince bağımsızlığına halel gelmeyecek şekilde firmalar tarafından yapılıp kamuoyuna sunulmalı. Aynı şekilde, esas değerli olan akademik ve resmi kuruluşların bu gibi analiz ve deneyleri başka ihtiyaçlardan hareketle kendilerinin yapmasıdır. Yurt dışı ürünlerin bir başka şansı da bu olmaktadır.

Sonuçta, başarılar diliyorum. Ancak en kısa sürede iki konuda, (200 misli hızla mikroorganizma çoğalması, ve sentetik kalıntıların ayrışması) tatmin edici bilimsel deneme ve makale bekliyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön