View Single Post
Eski 19-08-2010, 10:56   #1049
Yılmaz Yalçın
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Satı Hanım, çok teşekkür ederim. Muhakkak olacaktır, hatta daha güzeli olacaktır.

Adalet Hanım, ilk başta doğru bitkiyi almak çok önemli. Acemiyken ilk fidanlıkçının bitkilerinde büyük hüsrana uğradıktan sonra anlaştığımız ikinci firmanın getirdiği ağaçlar ve Yaseminler muazzam geliştiler. Yasemin her yerde satılıyor görüyorum ama hep bahsetmeye çalışıyorum. Gelişmiş diye satılanlar 3 metre boylanmış ama topraktan 2-3 gövdeyle çıkıyorlar. Benimkiler hiç öyle değildi. Kocaman bir saksıda gelmişti, topraktan en az 50-60 sürgün çıkıyordu, boyu 1-1,5 metreydi. Yasemin alırken boyunun uzun olması hiç önemli değil çünkü yerine geçince o kadar çabuk uzuyor ki her gün buduyorum ama yine de hızına yetişemiyorum. Önemli olan topraktan bol sürgünlü olması. Çünkü bitkinin gür görünümü ondan kaynaklanıyor. Oldu da bu tarif ettiğim gibi bitki bulunamadı o zaman aynı çukura en az 5-6 adet tüplü fidan dikilmeli. Yoksa bu gürlüğe ulaşmak yıllar geçse de mümkün olmayabilir, uzun boylu ama gür olmayan bir sarmaşığınız olur.

Yakında fidanlıklarla işim olacak gibi görünüyor. O zaman doğru bitkiyi seçmenin püf noktalarını fotoğraflarla anlatabilirim. Daha önce de yazdığım gibi 5 seneden sonra artık tanıdığım bitkilerin bir görüşte iyisini kötüsünü ayırabiliyorum.
Sevgili Limon,

Yaseminlerle ilgili tepitiniz çok doğru.Ben de ilk pervana çiçekli yaseminimi alırken uzunluğuna kapılıp almıştım ama yoğun bir görüntü vermedi hala da öyle duruyor.Ama geçen yıl fidanlıktan aldıklarımı özenle seçtim;Özellikle gövdesi en kalın ve çok dallı olanlarını seçtim.Şimdi ise yoğun görünüyorlar.

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön