Sayın Meyvelitepe kusuruma bakmayın mesajınızı görmemişim. Mekanizma için önerilen düşünce aşağıda:
Bu konuya birçok EM araştırmacısı "rekabetçi dışlama" deyip geçiyor. Ancak, ben yalnız bununla mekanizmanın açıklanabileceğini zannetmiyorum. Ortada aşağıdaki davranış biçimini açıklayacak başka bir neden veya nedneler olmalı.
Davranış biçimi:
1) Nematodlar fermentasyon ortamını sevmiyorlar. Bu ortamda yaşayamıyor, ölüyorlar. Bunun biyolojileri ile ilgili bir şey olduğunu sanıyorum. Örneğin, toprak solucanları femrentasyon ortamına alıştıklarında buna bayılıyorlar. Nematodların ve yumurtalarının fermentasyon ortamında öldüklerine dair yapılmış bazı çalışmalar var. Bir tanesi de bu
linkte.
2) Nematodlar genellikle fusaryumla birlikte bulunuyor. Aralarında önemli bir ilişki var. Nematodların mikroorganizma ile beslendiklerini biliyoruz. Belki de fusaryumun nematodlarda ve nematodun da fusaryumda bulduğu çok çekici bir unsur olabilir.
Bir diğer olası mekanizma da, EM mikroorganizmalarının ürettiği antimikrobiyal maddelerin ortamdaki diğer bakterileri yok etmesi olabilir. Böylelikle nematodun besinleri de yok edilmiş olur. (Tabii burada nematodların EM mikroorganizmaları ile beslenemediklerini varsayıyoruz ki durum böyle (aksi takdirde EM nematoda iyi gelmezdi!)
Bu konuda da daha fazla çalışma yapılması gerektiği açık.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Bu nematod konusu çok ilginç. Bizim buralarda olmadığı için öyle bir etki gözlemleme şansım olmamıştı. Sn.Doğasever, etki mekanizması hakkında bilgi verebilirseniz çok makbule geçer.
Halil bey, pekmez yerine gün balı diyorsunuz. Gün balı tam olarak nedir ve nasıl yapılıyor, kısaca anlatabilir misiniz?
|