Makale (Journal of Biopesticides 3, (1 Special Issue), 090 - 092, 2010)
Bana en çok sorulan sorulardan biri de EM'nin diğer mikroorganizmalarla birlikte kullanılması durumunda ne olacağı sorusu olmuştur. Bugün bununla ilgili ilginç bir makale buldum ve buradan link veriyorum. Makalede kısaca Dut ağacı fidanlarında Fusaryum spp.’ye karşı direnç araştırılmış. Yoğun biçimde fusaryum spp içeren hastalıklı toprak kullanılmış ve bazı mikroorganizmalar yeni dikilen fidanlara hem tek başlarına hem de diğer mikroorganizmalarla birlikte 30 gün arayla 3 defa uygulanmış. Bu çalışmada fidanların kaç tanesinin yüzde olarak dikimden sonra 60, 90 ve 150 gün yaşayabildikleri ölçülmüş ve daha sonra bu yüzdelerin ortalaması alınmış. Bu ortalamalar tabloda average sütununda verilmektedir. Sonuçlara bakılırsa, fusaryuma karşı en etkili olan T. Harzanium + T. Viride + EM karışımıdır. Bu makaleden çıkartılabilecek bir diğer sonuç da, kontrol %25 civarında iken mikrobiyal ürünlerle tüm mikrobiyal ürün ilavelerinde iyileşme sağlanmış olmasıdır. Demek ki her zaman kimyasal maddelere gerek yokmuş!
Bu çalışma toprağa dışardan uygulanan mikroorganizmaların birlikte kullanıldığında etkilerinin nasıl olacağını tahmin etmek açısından önem taşımaktadır. Bu tür araştırmaların çoğalmasını dilerim. (Belki üniversitelerden okuyan hocalarımız olur)