Merhaba,1331 no.lu mesajımda bahçeme bir zeytin ağacı diktiğimi ve yaprak sararması sorunum olduğunu belirtip yardım istemiştim.Sayın yalıçapkınının önerileri doğrultusunda 20.20.20 formülasyonlu ve ayrıca Fe,Mn,Zn içeren bir gübreyle hem yapraktan hem de suda çözüp toprağına vermek suretiyle gübreledim.Sararma durdu ve sürgün vermeye başladı.Zeytinlerim de irileşmeye devam ediyorlar,herşey yolunda gözüküyor.
Sorum : Bu gübrelemeyi tekrarlamalı mıyım ve ne sıklıkta? Bir de internette araştırırken zeytin gübrelemesi ile ilgili karşılaştığım bilgileri derledim ve bir "zeytin gübreleme takvimi" oluşturmaya çalıştım.Bunu aşağıya ekliyorum ve yorumlarınızı rica ediyorum.Sizler bu gübreleme işlemini hangi düzende yapıyorsunuz? Bilgilendirirseniz sevinirim.
--Sonbaharda organik gübre (leonardit
vb) toprağı iyileştirmek amacıyla toprağa karıştırılır.Ayrıca noksanlıkları tespit edilen iz elementleri de mutlaka verilmelidir
--Fosforlu (Triple Süper Fosfat) ve potasyumlu (Potasyum Sülfat) gübreler taç izdüşümüne ve 15-20 cm derine verilmelidir. Bu gübreler sonbahardan ilkbahara kadar verilebilirler.
--15.15.15 Kompoze gübre Ocak/Şubat aylarında ağaç tacı iz düşümündeki daire çevresine açılacak 15-20 cm derinlikteki çiziye verilerek üzeri toprakla kapatılır.
--CAN-Kalsiyum Amonyum Nitrat gübresi Nisan veya Mayıs aylarında ağaç tacı altında gövdeden 50cm. çapındaki alan dışına toprak yüzeyine serpilir, tırmık veya çapa ile işlenip, toprak altına karışması sağlanır.
--Yazın yapılacak gübrelemeler ise sulamadan önce veya yaprak gübresi şeklinde verilmelidir.