İsterseniz anneme sorabilirim nasılpişirildiğini ama

Burada bir kuskus pişiricinin içinde kuskus gözüküyor.Geleneksel fas kaplarının özellikleri et ve sebze yahnisi için geniş bir taban,kuskusu,pirinci hatta erişteyi buharda pişirmek için kabın üzerine konan bir streamer basket(altı süzgeç gibi altta kaynayan yahninin buharıyla üstteki kuskuslar pişiyor)Kuskus pişiricileri farklı boyutlarda olurlar.Buradaki 9 litre sıvı ve üstteki kap 2 kilo kadar kuskus alabiliyor.Kuskus geleneksel olarak hızlı kaynayan güvecin üstünde üç kere buharlanır.kuskusu buharla pişirmek her taneyi tombul yapar.Yahni sayesinde ilgi çekici bir tat olur.Buharda pişirmek her zamanki yemek sonrası toparlama işine bir ekleme yapmaz ama her buharda pişirme 5 dakikalık kolay bir hazırlık gerektirir.kuskusun nasıl buharda pişirildiğini görmek için fotolaı takip edin.
Bir kg kuskusu bir tepsiye boşaltın üzerine 1/4 bardak bitkisel yağ dökün.Yağı yaymak için kuskusu elinizle havaya atın ve karıştırın.Yağ topaklanmayı önlemeye yardım eder her buharlarkn her tanenin ayro kalmasını sağlar.Bazı faslılar kuskusu ilk buharda pişirmeden sonra yağlarlar.ama ben buharlamadan yapmayı tercih ettim.Bir bardak suyu kuskusa katın.Kuskusun kabarmaya başladığını fark edeceksiniz.Buharda pişiriciyi (üst kısmı) hafifçe yağlayın.Kuskusu üste koyun.Kuskusun topaklanmamasına dikkat edin.Kabı kuskus pişiricinin üstüne koyun.Muhtemelen kuskusu alt kaba et ve sebze koyarak buharlayacaksınız ancak tuzlu suyla da bunu yapabilirsiniz.Eğer buhar kaçıran bir nokta olursa orasını kapatmak isteyeceksiniz bunu yapmanın birkaç yolu var:
-Noktanın üzerine ıslak bir şal,kravat ve ya bir bez parçası koyabilirsiniz.
-Streç filmle sıkıca sarabilirsiniz
-Ve ya benim yöntemim olan, alttaki kısmın kenarlarını streç filmle sarabilir üstüne de kuskusun olduğu kısmı oturtabilirsiniz.
Kuskustan buharın çıktığını gördükten itibaren kuskusun 15 dk buharda pişmesine izin verin.
İlk buharlanma bittikten sonra kuskusu tekrar geniş tepsinize koyun ve parçalara ayırmak için bir kaşık kullanın.Birkaç dk soğumasına izin verin.Sonra iki bardak su ve bir yemek kaşığı tuz ekleyin.Kuskusu havaya atıp elinizle topakları parçalayın.Tekrar pişiriciye koyun-topaklanmamaya dikkat!-Kusksusun üstünden buharın çıkmasından itibaren 15 dk daha pişirin.İkinci pişirmeden sonra yine kuskusu tepsiye alın kaşıkla ayırdıktan sonra soğumasını bekleyin 3 bardak su ekleyin.Kuskusunuz şimdi hafif ve kabarık ve denediğinizde Al dente(pişmiş ama daha diri) olmalıdır.Son pişirmede kuskusun hacminden dolayı buhar yüzeye daha geç çıkar bu nedenle faslılar kuskusun hepsini tek seferde koymazlar.Yarısını ve ya üçte birini koyup buharın çıktığını görünce devamını eklerler.
Kuskusumuz servise hazır.
Kuskusun üzerine 2 yemek kaşığı tereyağı ve bir miktar et suyu koydum.