http://www.tropicanursery.com/adeniu...on.htm#pruning
Çiçek başlangıcı: Aşılanmış adeniumları çiçek açmaya teşvik etmenin en emin yollarından biri sert budamadır: Yeni büyüyen dallar özellikle serin ve kısa gün ışığı şartlarında çiçek açacaktır.
6. ve 7. Resmin notu:Aşılanmış bitkiler 1 inçlik dallara kadar budanmış. Bu dallar 45 gün içinde iyi koşullarda hızla büyüyecektir. Yazın çiçeklenme gecikebilir, seyrelebilir ancak serin havalarda dallar çok geçmeden tümüyle çiçeklenecektir.
Tecrübe ile belli bir zamanda (çiçek sergileri gibi) bol çiçek elde etmek için budama zamanını ayarlamak mümkündür. Taylandlılar bu konuda uzmandır ve Aralık ve Şubat'taki sergilerde onların mükemmel bitkilerini harika çiçeklenmiş halde görebilirsiniz.
8. ve 9. Resmin notu: Bangok'ta Aralık'ta düzenlenen sergiden 2 örnek: 3 ay önceden sert budanmışlar ve tam zamanında sergide çok güzel çiçeklenmiş haldeler.
Kök budama: Zamanla adeniumlar kalınlaşan ikincil köklerle muazzam bir kök sistemi oluşturur. Saksı değiştirirken bitkiyi yeni saksıya sığdırabilmek ve makul miktarda toprak karışımı ilave edebilmek için bu kökleri gövdeyle birleştiği yerden kesmek çoğu zaman gerekli hale gelir.
Hastalık kontrolü: Çok kalın büyüme en iyi Muson'dan önce inceltilir. Su ve nem birikimi çürümeye sebep olabilir. Bütün önlemlere rağmen Adeniumlar bazen çürür. Eğer bu küçük dallardan birine olursa en iyisi hastalanan bölgeleri budamaktır. Ben genellikle en yakın ana dala kadar keserim ki hiç parça kalmasın.
Bu göründüğü kadar dosdoğru yapılacak bir iş değildir. Kestiğiniz yerin beyaz olmasına dikkat edin. Siyaha bakan renk değişimi kestiğiniz yere patojenin ulaştığını gösterir ve daha fazla kesmeniz gerekir.
10. Resmin notu: Kesilmiş adenium ucu saat 11 yönünde küçük bir renk değişimi gösteriyor ama daha aşağıdan, hastalıksız, kesitin temiz olduğu bir yerden tekrar kesilmezse ilerler.
Kullanılan bıçak ya da kesici alet kirlenmiştir, yeni kesiğe bulaşmaması için tekrar kesmeden önce mutlaka sterilize edin.
Dal çürümesi görülen sağlıklı bitkiler genellikle kendini iyileştirir: Hastalanan bölüm sağlıklı dokudan ayrılacak şekilde sarımsı-siyahımsı bir bölge olarak görülebilir. Yavaşça ölü kısmı koparmaya çalışın, sınır bölge geliştiyse ölü doku elinize gelecek geriye beyaz sağlıklı bir gövde kalacaktır. Eğer olmazsa birkaç gün sonra tekrar deneyin. Hastalanan kısım lapa gibiyse, dış deri soyularak iç tarafın hızlıca kuruması sağlanabilir. Daha sonra biraz çabayla bu kısım çıkarılabilir. (Detaylar ve fotoğraflar için
Adenium Problemleri kısmına bakınız)
Zararlı kontrolü ve yıllık budama:
Yeterince uzamış bitkileri her yıl ya da en az iki yılda bir budamak iyi olur. Zayıf, hasar görmüş veya içeri doğru büyüyen dalları keserek aynı zamanda seyreltme de yapılabilir. Çiçek açacak yeni dallar oluşturma avantajı dışında bu işlem iki çok dayanıklı Adenium zararlısını da uzaklaştırır: Yapraklar arasında büyüyen uçlarda yoğunlaşan kırmızı örümcek ve unlu bitler.