View Single Post
Eski 13-08-2010, 10:19   #24
Kiraz
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Ne güzel bir başlık açmışsın Sevgili Sabah

Evde yardım eden yok, üstelik dağıtanım çok. Vaktin çoğu işte geçince "Bahçemde daha az çalışmak istiyorum!" diyorum. Daha doğrusu az çalışmaya mecburum

-Öncelikle tohum işini azaltmaya karar vermiştim, ilk seneki çılgınlıktan sonra oldukça azaldı ama bitmedi. Limon gibi aklımda kalanlar var hâlâ.

-Çok yıllıklara geçmek istiyorum. Tek yıllıklar sadece kendiliğinden dökülüp çimlenenler olmalı, çok sevdiğim ve uzun süre bahçeyi dolduracak bir kaç çeşit için (camgüzeli, begonya, iri çiçekli vapurdumanı,...) tohumla uğraşmalıyım ya da fide almalıyım.

-Her mevsim yeşillik olması için herdem yeşil bitkileri daha çok kullanmak istiyorum. Yaprakları güzelse daha da güzel oluyor. Yaprağı dökülenler bunların arasına, önüne dikilince, yapraksızken bile o köşe boş kalmıyor.

-İklimimde olmayan bitkileri ısrarla edinmek istemiyorum. Bitkinin şartları uygun olmayınca ne kadar bakılırsa bakılsın, çabuk hastalanıyor.

-Camgüzeli bitkisi güneşte de güzel oluyor ama bunun gibi çok su isteyen çiçekleri güneşe dikmiyorum (gölgede yetişmeyecek çiçekler hariç). Bu nedenle üç gün sulamazsam da keyifleri bozulmuyor.

-Ön bahçedeki çimi sularken ortaya fıskıyeyi getirip bırakıyorum. Otomatik sulama olsa daha iyi olurdu, alt yapıya ellemeden, sadece musluğa takılacak sistem varsa bunu kurmak istiyorum. Çimin etrafını ise hortumla suluyorum, işte bu zaman alıyor, damla sulamaya çoktan geçmeliydim.

-Sardunya gibi kıştan etkilenen çiçeklerin saksıyla toprağa gömülmesini denemiştim, kışa girerken işleri azaltıyor. Bu kış sardunyalarımın çoğu öldüğünden yapmadım.

-Soğanlı bitkileri saksıdan alıp toprağa geçirmiştim. Böylece hem güzel gelişiyorlar hem de saksılar, çiçeklerin yaprakları kuruyuncaya kadar boş kalmıyor. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Allium dışındaki bütün soğanlılar salyangozlardan zarar gördü, çiçeklerin %5 kadarını görebildim. Şimdi de minik köpeğimiz Tarçın bütün nergis soğanlarını bulup çıkarıyor. Bu nedenle istemeyerek saksıya geçeceğim, salyangozlara pes ettim.

-Lale ile hercai menekşeyi beraber dikiyorum. Lalenin çiçekleri solup yaprakları kururken, menekşeler çok güzelleşiyor ve kuru yaprakları örtüyor. Diğer soğanlılara da uygun çiçekleri araştırmak lazım.

Ne düşünürsem, ne yazarsam durum çok değişmiyor, hâlâ "Bahçemde daha az çalışmak istiyorum!" diyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön