Benim tohumların tamamı gazete kağıdına sarılmış halde yaklaşık 20 günde (emin değilim ama nasılsa bu değişken bir durum) gelmişti. Bu konuyu özellikle satıcıya sormuştum.
Verdiği cevap aynen şöyle:
"HI, DO not worry, Dry is not a problem if the seed is fresh, The miracle fruit seeds should not stock more than 3 months, IT will lose germination.
I can not packed wet, The seed will get rotten,
I will do as the way I did, DO not worry, The seeds will be germinated very good"
Özetle zaten yolda çürüyeceğini söylüyordu. Ancak ben paketi açtığımda da, hafif bir küf gibi koku vardı. Sanırım bunun sebebi tohumların pekte taze olmayışı ya da muhafaza koşulları vs. olabilir. Tohumlar tazeyse yolun süresinin bir önemi yok. Bu satıcıların çoğu sanıyorum tablet işindeler. Ürettiklerinin meyveleri tablete gidiyor çekirdekleri ise bu şekilde değerlendiriliyor. Bizim aldığımız satıcının ucuza tohum vermesinin bir sebebi bu ya da geçen sezon elinde kalanlarla bu sezonun çekirdeklerini karıştırması olabilir. Bende 250 tohum için çimlenme %10 oranında oldu ama sayın Remagen'in %70 olmuş (Aynı satıcıdan önce o, sonra ben almıştım). Sanırım ona bu sezondan epey tohum gitmiş

Kullandığımız torf-toprak karışımlarımız farklıydı. Ben, o an için pahalı olan bu bitkinin seveceği torfu perlitle karıştırmıştım. Tohumlardan yaklaşık %3 sayemde çürümüş. Halen bekletiyorum. Hoş, filizlerin bazılarını daha yaprak çıkartamadan kaybettim. Ancak yinede (daha önce 1,1-5 yaşında fidan satın almıştım) tohumdan yetiştirmek daha az maliyetli (bu haliyle bile).